Author Topic: AFSK Demodulator  (Read 3537 times)

TeslaBt

 • Guest
AFSK Demodulator
« Opened on 19.04.2016, Tuesday, 22:16:27 »
Некое време се зафатив со дигитални модулации. Моментално експериментирам со AFSK. Значи вака имам еден телефон и баофенг меѓусебно поврзани преку кој се праќа модулираниот сигнал. Но потоа имам исто така уште еден баофенг кој е приклучен на RPi. Е сега сакам демодулаторот да ги зема сигналите преку line-in или mic и потоа да ги демодулира во битови. Дали има некој од вас програма за вакво нешто но за на Линукс.

Offline MilerovEfekt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 176
Одг: AFSK Demodulator
« Reply #1 on 20.04.2016, Wednesday, 00:36:29 »
Разгледај го minimodem

TeslaBt

 • Guest
Одг: AFSK Demodulator
« Reply #2 on 20.04.2016, Wednesday, 13:23:54 »
Разгледај го minimodem
Фала многу програмата работи за обични текстови. Но јас сакам да праќам команди да речиме праќам од едната страна текст лево на другата преку GPIO на RPi да ми се мрдни моторче. Ми требало да можи само да се зема добиениот текст да речиме лево и потоа друга програма (и јас мислам ќе би можел да ја направам) да се мрдне мотрчето.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: AFSK Demodulator
« Reply #3 on 20.04.2016, Wednesday, 13:46:14 »
TeslaBt а да ставеше шема, код, слики, видео, рецензија од твојот проект па ако некој сака да го изработи да му се најде.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

TeslaBt

 • Guest
Одг: AFSK Demodulator
« Reply #4 on 20.04.2016, Wednesday, 14:17:17 »
Нема шема користам APRS дроид слика шо да ставам едно кабелче до баофенг и толку. Ко ќе е готво целото ќе напрам цел проект тука ќе го презентирам.

Offline MilerovEfekt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 176
Одг: AFSK Demodulator
« Reply #5 on 20.04.2016, Wednesday, 14:32:10 »
Фала многу програмата работи за обични текстови. Но јас сакам да праќам команди да речиме праќам од едната страна текст лево на другата преку GPIO на RPi да ми се мрдни моторче. Ми требало да можи само да се зема добиениот текст да речиме лево и потоа друга програма (и јас мислам ќе би можел да ја направам) да се мрдне мотрчето.

И? Не разбирам каде ти е проблемот. Minimodem е само декодерот, треба да си дефинираш протокол за комуникација кој ќе го разбираш и ти и софтверот што ќе го контролира пример моторчето

TeslaBt

 • Guest
Одг: AFSK Demodulator
« Reply #6 on 20.04.2016, Wednesday, 20:03:52 »
Quote
И? Не разбирам каде ти е проблемот. Minimodem е само декодерот, треба да си дефинираш протокол за комуникација кој ќе го разбираш и ти и софтверот што ќе го контролира пример моторчето
Имам само едно прашање дали можни некако да го земам output-от во друга програма и да го користам.

Offline MilerovEfekt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 176
Одг: AFSK Demodulator
« Reply #7 on 20.04.2016, Wednesday, 23:43:16 »
Во која друга програма ? minimodem на stdou го пишува декодираниот бајт, практично може истиот да го редиректираш било каде :-)

TeslaBt

 • Guest
Одг: AFSK Demodulator
« Reply #8 on 21.04.2016, Thursday, 12:34:37 »
Во која друга програма ? minimodem на stdou го пишува декодираниот бајт, практично може истиот да го редиректираш било каде :-)
Eпа то ми требаше дали можам да го редиректриам кон друга програма.