Author Topic: Дали може DS18B20 да се поврзе бежично преку овој модул и како ?  (Read 3071 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Дечки сакам да направам термометар со DS18B20 но термометарот и сензорот да не се поврзани преку жица туку бежично бидејки сакам сензорот да го ставам надвор.
Дали е можно да се поврзе со овој предавател и приемник?

Code: [Select]
http://www.dx.com/p/rf-transmitter-receiver-module-433mhz-wireless-link-kit-w-spring-antennas-for-arduino-399919#.VqQMAFIsOes
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 4079
 • Gender: Male
dimitrimk Мислам се бафташе со овие...

Offline stru4nak

 • Нов член
 • *
 • Posts: 48
Одг: Дали може DS18B20 да се поврзе бежично преку о
« Reply #2 on 24.01.2016, Sunday, 10:07:48 (Edited 24.01.2016, Sunday, 10:16:43) »
Дечки сакам да направам термометар со DS18B20 но термометарот и сензорот да не се поврзани преку жица туку бежично бидејки сакам сензорот да го ставам надвор.
Дали е можно да се поврзе со овој предавател и приемник?

Code: [Select]
http://www.dx.com/p/rf-transmitter-receiver-module-433mhz-wireless-link-kit-w-spring-antennas-for-arduino-399919#.VqQMAFIsOes
Може али мислам дека мора да користиш микроконтролер. да се поврзе јас ги имам истете трансмитери само користам ардуино.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Ова е шемата, сензорот го обележав
Вака дали ако го поврзам ке работи како што треба или поврзувањето е на друг начин ?Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

TeslaBt

 • Guest
Можиш. Ама ти требат две ардуниа (нај евтините земи ги). Едното ќе ги зема инфомраците од DS18b2 и ќе ги испраќа на ардуиното и на предавателот а другото ќе ги зема инфромаците од ресиверот и ќе ги праќа на ардуиното а после ти можиш да си ги гледаш на екранче на компјутер преку сериална конзола. И така натаму.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
aaa значи сепак мора и со ардуино, не може без нив. Ама тогаш пречка ми е, кај ке го најдам софтверот за таа намена за ардуниата. Друг проблем, менам програматор за ардуино.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline MilerovEfekt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 176
Софтверот - лесно ќе го напишеш. Програматор нема за *ардуино*. Се програмираат преку UART -> Bootloader :-)

TeslaBt

 • Guest
Не ни ти треба програматор на самата плочка има USB приклучок зависки каков модели некој се со USB ко за принтер другите се micro USB ко за телефон.