Author Topic: Колкава е моќноста измерена со ватметар на вашите радио станици.  (Read 4213 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Темата ја отварам се со цел да си споделиме искуства, колкава моќност на излезниот степен даваат радио станиците кои ги имаме.
Радио станиците кои ги мерев беа поврзани на вештачки товар од 50 оми.
Батериите им беа целосно полни а тестот го правев на радиоаматерска фрекфенција на VHF опсегот.
UHF не бев во можност да мерам поради фрекфентното ограничување на Watt/SWR метарот.

Мерев рачни станци и тоа:

- Baofeng UV-B5
Оваа радио станица даде точно 4W на голема снага а на мала снага даде 1,2W.


- Baofeng  UV82
Во случајот со оваа станица снагата која ја даде беше за влакно помала од минатата, па може да се каже дека е 3,95W а на мала снага точно 1W.
Чудно беше кај оваа станица што кога ке стиснев на тастерот после некоја секунда паѓаше снагата можеби до кај 3,8W и не ми е јасно зошто така се намалува ?


- Baofeng UV 5R
Станицата даде околу 3,5W но батеријата иако беше со сите цртички може да беше малце користена пред тоа.


- Kenwood TH78E
Поврзана на надворешно напојување од 13.1V, снагата која ја даде беше меѓу 3 и 3,5W на висока моќ, на средна 300mW а на ниска едвај мрдаше стрелката.

- Motorola GM300
Мобилна станица која е декларирана како 10W а даде 11W што е бонус 1 ват :)

Кинескиве станци Baofeng се декларирани како 5W но даваат помалце. Kenwood станицата е премногу стар модел, може 35 додини да е стара или повеке па вероватно има заслабнато со текот на времето и со работата а декларирана е како 5W висока снага.

Голема благодарност до Z31HG и Z32AL за нивната помош.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 714
 • Gender: Male
Одг: Колкава е моќноста на вашите радио станици?
« Reply #1 on 12.11.2015, Thursday, 17:43:15 (Edited 12.11.2015, Thursday, 17:49:33) »
Еве и јас да дадам известување :)

Motorola GP300, полни 5 вати  

Yaesu FT-1500m, даваше полни 50 вати, но не знам што е работата со неа, сега дава само 30 вати максимум, иако секогаш антените ми имале одличен SWR, речиси чиста единица.

Kenwood TS-700G декларирана на 10 вати, дава максимум 12 вати  ;)

Icom IC751 декларирана 100 вати, мерењето покажа еден или два вати повеќе

Yaesu FT-101Z дреме на полица, не е уште измерена, тоа ќе го сторам овие дена
Hams do it! With Frequency

Offline MilerovEfekt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 176
@Z31GH

Мерењата ги правиш во 50оми товар или на антена ?

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 714
 • Gender: Male
Преку вештачка антена, иста како на сликата
Hams do it! With Frequency

Offline Z3nesto

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
DX-er Kenwood TH78 e модел од почетокот на 90-тите :)

Alinco DR130e - 5W/50W
Baofeng B5 - 1W/5W
Yaesu FT 227RB - 10W
Icom 745 - 100W

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Baofeng B5 - 1W/5W

На ват метар ја мереше дека дава 5 вати Баофенгот? Што имаше поврзано на излез, антената од станицата или вештачки товар 50 оми?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline ivica.s

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 369
 • Gender: Male
 • RF Guru
  • Регистрирај се и заработи на envato.com
Во мојот случај при полна батерија:

Baofeng UV-5RA - околу 5.2 вати со 1.8 вати на 145 мегахерци мерено во антена.

Baofeng UV-B5   - околу 4.3 вати со 1.5 исто мерено во антена на 145 мегахерци.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Во мојот случај при полна батерија:

Baofeng UV-5RA - околу 5.2 вати со 1.8 вати на 145 мегахерци мерено во антена.

Baofeng UV-B5   - околу 4.3 вати со 1.5 исто мерено во антена на 145 мегахерци.

А на вештачки товар имаш мерено ? Оти кај мене на антена покажа 6W и како ја мрдам антената така варира снагата. Така да со отпорник 50 оми мери.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline MilerovEfekt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 176
Излезна моќност на предавателен уред се мери _исклучиво_ во вештачки товар од 50 оми.

Offline GoGo1

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
 • Gender: Male
SWR Red Dot.
Па вака: Баофенг UV5-RTP  (triple power) декларирана како 8 вати, добив максимални 5,5вати на uhf и 7,1 ват на vhf, претежно при средните фрекфенции на даденото подрачје vhf или uhf.
Следна, TYT UV8000E, декларирана како 10 ватна, добив максимум 6 вати на uhf и 8,5 вату на vhf.
LEIXEN NOTE, декларирана како 25 вати, отчитав максимално 18,3 вати на 436 Mhz,  со ref. 0,23.
...

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1306
Zastone V180 7W е на high а на low 1W. На low точно скоро ват вади. А на high кинез вика 7вати али не е 5. нешто е. 8) ;D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Zastone V180 7W е на high а на low 1W. На low точно скоро ват вади. А на high кинез вика 7вати али не е 5. нешто е. 8) ;D
Не разбрав добро, на high на 145,500 дава помалце од 5W ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1306
Точно пет ај не 4.8 еднаш на почеток 5 меревме кај човек што има ВФ ватметар па не е лошо
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш