Author Topic: Видете дали имате планини меѓу вас и репетиторот  (Read 6469 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Дојдов до многу интересен сајт каде може да видите дали имате оптичка видливост со репетиторот или другиот колега на симплекс.

Code: [Select]
http://repeaters.lz1ny.net/cgi-bin/gmap_rpt3.py
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline xantox

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 165
Ова е многу корисна алатка. Многу е јак моментот со кривата на Земјата (Earth's curvature). Предходно се мачев или со пресметки преку формула или со google earth. Во google earth изцртував линија помеѓу две точки и во жабја перспектива, по релјефот се движев од една до друга точка да видам каде линијата "пропаѓа" под земја. Маки танталови  ;D  Последно така разгледував што препреки имам на пат на бранот кон R6.
Ова е закон. Браво.

Уште да имаше можност кога ќе обележиш некој врв на дијаграмот за Line of Sight, па да ти го покаже каде се наоѓа на мапата долж линијата која ги поврзува двете точки.

Offline Z3nesto

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
Кога си на бранова должина што не и е гајле дали има планини или не, се случува ова... Мојата најдолга врска остварена на 30m телеграфија е со специјален повикувачки знак од Нов Зеланд - ZL100ANZAC. Според log софтверот растојанието е 17487km.

Code: [Select]
http://prntscr.com/8taign
Што се однесува на 2m пред 15тина години имам работено со клупски знак едно Е отварање со радиоаматер од Германија сосема случајно на 145.800. Успеавме само знаци да размениме и немам проверено дали стигнала QSL картичка :)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Има и други сајтови каде ја внесуваш географската локација на предавателот, фрекфенција и снага а потоа самиот софтвер ти генерира мапа на покриеност онака како што има t-mobile, one и vip. Не памтам дали такви мапи правеа членови на бугарски, српсли или хрватски форум.
Ако некој дојде до таков сајт нека пише.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline vanne

 • Нов член
 • *
 • Posts: 47
Одг: Видете дали имате планини меѓу вас и ре&
« Reply #4 on 30.11.2015, Monday, 20:52:28 (Edited 01.12.2015, Tuesday, 00:18:36) »
Има и други сајтови каде ја внесуваш географската локација на предавателот, фрекфенција и снага а потоа самиот софтвер ти генерира мапа на покриеност онака како што има t-mobile, one и vip. Не памтам дали такви мапи правеа членови на бугарски, српсли или хрватски форум.
Ако некој дојде до таков сајт нека пише.

DX-er според она што го барав на интернет и што најдов е дека постојат повеќе вакви сајтови. Еве еден од нив:

Code: [Select]
http://lrcov.crc.ca/main/

Offline vanne

 • Нов член
 • *
 • Posts: 47
Одг: Видете дали имате планини меѓу вас и репетиторот
« Reply #5 on 10.01.2016, Sunday, 16:36:25 (Edited 21.02.2016, Sunday, 21:55:18) »
Code: [Select]
http://www.solwise.co.uk/wireless-elevationtool.htmlЕве уште еден линк каде може да проверите дали имате оптичка видливост помеѓу две точки на карта  ;)