Author Topic: Испитни прашања за полагање за радиоаматерски испит  (Read 4684 times)

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 714
 • Gender: Male
Испитни прашања за полагање за радиоаматерски испит
« Opened on 09.09.2015, Wednesday, 09:12:30 (Edited 09.09.2015, Wednesday, 09:45:18) »
Во оваа тема ќе ги најдете испитните прашања за полагање за радиоатерски испит.
Исто така тука е и правилникот за користење на радиофреквенциите ви радиоаматерската служба, како и пријава за испит.
Испитните прашања се во прилог 3 и прилог 4 во упатство и испитни прашања.

Податоците се превземени од страната на агенцијата за елекронски комуникации пред неколку години, не можев да најдам линк па ги праќам вака.


Hams do it! With Frequency

Offline Zlate87

 • Нов член
 • *
 • Posts: 7
Одг: Испитни прашања за полагање за радиоа
« Reply #1 on 10.09.2015, Thursday, 16:54:48 (Edited 11.09.2015, Friday, 13:52:38) »
Имам длимеа поврзана со одговорите на две од прашањата за Р лиценца од фајлот „Upatstvo i ispitni prasanja.doc“?

Прилог 4 -> а) ТЕХНИЧКА СОДРЖИНА -> 45. Со кој од симболите се претставува отпорник (отпор)?
Како точен посочен одговор е б), но јас мислам дека точен одговор е в) (б) е осигурувач).

Прилог 4 -> а) ТЕХНИЧКА СОДРЖИНА -> 56. Каква е приближна должина на полубранов дипол за опсег 144 - 146 MHz?
Како посочен одговор е б) 1 m, но јас мислам дека точен одговор е в) 2 m (можеби сум грешка)

Дали некој друг може да даде мислиње?

Едитирано на 11.09.2015:
Благодарение на коментарите, согледавме каде ми е забуната за 56, не сум приметил дека станува збор за полубранов опсег. Сега ми е јасно дека б) 1 m е точен одговор.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Па има доста дубиози и тука,исто како во се што преведуваме и препишуваме. :D И јас се слагам дека симболот за отпорник е погрешен,а она за 144 мхз е точно - брановата должина е 2 м,а полубрановата е 1/2 односно 1 м.

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 714
 • Gender: Male
Одг: Испитни прашања за полагање за радиоаматерски испит
« Reply #3 on 10.09.2015, Thursday, 19:10:15 (Edited 10.09.2015, Thursday, 19:12:43) »
@zlate, Да, се сеќавам на таа грешка, мислам има уште една или две мали грешки.


Hams do it! With Frequency

Offline xantox

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 165
Одговорот за 56 е точен. 1 м е должината за полубранов дипол за 2 метра. За 45 си во право точен е одговорот под в. Јас кога полагав ги имав приметено грешните одговори и во тестот имав едно такво прашање. Го одговорив како што сметав дека треба да е точно, меѓутоа иако стопати се преиспитав и знам дека ми е точно одговорено, не ми го признаа одговорот.  Не се пожалив бидејќи само тоа ми беше "погрешено". Проверката на тестот ја прават според овие одговори. Не е лошо пред да полагаш, еднаш да прошеташ до аек да си направиш муабет со одговорните.

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 714
 • Gender: Male
Јас заприметив грешка само кај симболите, додека да 56 одговорот е точен. Добро вели xandox консултирај се. Јас за време на полагањето мислам имаше едно прашање слично, но мене ми го принзаја одговорот. Колку што се сеќавам го положив испитот за А-класа со 85% точни одговори, даваат и резултати.
Hams do it! With Frequency

Offline xantox

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 165
И уште една работа. Гледам овие документи од почетокот на темава се од 2008 година. На форумов имам постирано линк со "Правилник за користење на радиофреквенции во аматерска служба" од 2014 година.
Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=12687.0Случајно овие од АЕК да не имаат изготвено и нови испитни прашања. ???
И тоа да прашаш ако одиш на консултации во АЕК. Јас не сум баш во тек со овие работи и еве ако нешто разберам ќе бидеш благовремено известен.

Offline Zlate87

 • Нов член
 • *
 • Posts: 7
Фала ви за информациите. Планирам во наредиот период да одам до AEK и да видам што ќе кажат :), па се разбира ќе го споделам искуството.

Offline Zlate87

 • Нов член
 • *
 • Posts: 7
Денес полагав испит за Р категорија, испитот се состоеше од 30 прашања, а прашањата беа извадени од „Upatstvo i ispitni prasanja.doc“ кој што е прикачен на форумот.

Поздрав
Z31ZST :)

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 714
 • Gender: Male
Честито! Едно официјално добредојде во светот на радиотехниката  ;)
73 de Z31GH
Hams do it! With Frequency

Offline wrigleyspearmint

 • Нов член
 • *
 • Posts: 1
Здраво,

Има ли активни на форумов? Ја најдов темава барајки информации за полагање на радио аматерски испит, меѓутоа фајлот со прашањата "Upatstvo i ispitni prasanja.doc" вероватно е корумпиран и неможам да го отворам, т.е. само хиероглифи се појавуваат. Дали некој би сакал одново да ги закачи истите?

Благодарам,

Offline Ickomk018

 • Нов член
 • *
 • Posts: 1
Re: Испитни прашања за полагање за радиоаматерски испит
« Reply #11 on 19.10.2021, Tuesday, 19:56:09 (Edited 20.10.2021, Wednesday, 16:50:00) »
Поздрав на сите. Имам неколку прашања.
Дали може некој да ме упати каде можаж да се распрашам во врската со полагање
за радиоаматерската лиценца?
Каде да најдам материјали за испит,ако може некој контакт?

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5329
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Здраво, има активни радиоаматери на форумов кои би можеле да ти помогнат.

П.с. те молам користи кирилица понатаму во комуникацијата, а убаво би било и постот да го препишеш на кирилица
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!