Author Topic: Pira CZ стерео кодер за ФМ емитување  (Read 3418 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Pira CZ стерео кодер за ФМ емитување
« Opened on 13.05.2010, Thursday, 15:19:15 (Edited 17.05.2013, Friday, 06:37:50) »
Овoj стерео кодер е на половина пат помеѓу аналогнa и дигиталнa обработка.Тоа е комбинација на најдоброто од двете области за да обезбеди висок квалитет и лесно да се изгради. Фреквенцијата на земање мостри е 97 пати, повисока од пилот-тон фреквенција. Ова го прави многу лесно да се отфрлаат сите спектрални остатоци околу земање мостри и фреквенција без да влијае на главните сигнални карактеристики. Користење на еден микро контролер дозволува да се изгради овој стерео кодер со намален број делови и да добиете одлични резултати во реално операција.Овој стерео кодер намерно не содржи никакви преамфазис кола.  Запомни клучниот факт: на компресорот / ограничувач / стригач уред мора да биде секогаш присутен помеѓу преамфазис колото и стерео кодер или модулатор. Само оваа конфигурација обезбедува добар звук без да се надминува максималната фреквенција отстапување рок (75 kHz) На стерео кодер е дизајниран да обезбеди навистина добар звук.

Основен блок дијаграм:


Компоненти
U1-U3 - TLC272, TS272
U4, U5 - 74HC4053 (74HCT4053) U4, U5 - 74HC4053 (74HCT4053)
U6 - 7805 U6 - 7805
U7 - PIC18F1220-I/P with stereo.hex file inside U7 - PIC18F1220-I / P со stereo.hex датотека внатре
Y1 - Crystal 7.3728 MHz (7.372 MHz) Y1 - Кристал 7,3728 MHz (7,372 MHz)
SW1 - Button SW1 - Топ

L1, L2 - Coil 15 mH (09P-153J) L1, L2 - рулона 15 MH (09P-153J)

RN1, RN2 - SIL resistor network 3x 1k (discrete, 6 pin) RN1, RN2 - SIL резисторни мрежа 3x 1k (дискретни, 6 PIN)

C1, C2 - 47p (C) В1, В2 - 47p (C)
C3, C4, C5, C9, C24, C33-C35 C37 - 100n (C) C3, C4, C5, C9, C24, C33-C35 C37 - 100n (C)
C6 - 82p (C) C6 - 82p (C)
C7, C19, C20, C30, C31 - 270p (C) C7, C19, C20, C30, C31 - 270p (C)
C8, C11, C14, C22, C23 - 220u/10V (E) C8, С11, C14, C22, C23 - 220u/10V (Е)
C10, C21, C25, C32 - 560p (C) C10, C21, C25, C32 - 560p (C)
C12, C36, C38, C39 - 100u/10V (E) C12, C36, C38, C39 - 100u/10V (Е)
C13 - 470u/25V (E) C13 - 470u/25V (Е)
C15, C26, C40 - 22p (C) C15, C26, C40 - 22p (C)
C16, C27 - 2n7 (C) C16, C27 - 2n7 (C)
C17, C28 - 4n7 (P, 5%) C17, C28 - 4n7 (P, 5%)
C18, C29 - 10n (C) C18, C29 - 10n (C)

R1, R24 - 20k (1%) R1, R24 - 20k (1%)
R2-R9, R30, R31, R38, R39, R49, R50 - 2k (1%) R2-R9, R30, R31, R38, R39, R49, R50 - 2k (1%)
R10 - 160k R10 - 160k
R11 - 330k R11 - 330k
R12, R16, R27-R29, R40-R42 - 39k R12, R16, R27-R29, R40-R42 - 39k
R13 - 82k R13 - 82k
R14, R17, R18, R20, R21, R25, R32, R43 - 10k (1%) R14, R17, R18, R20, R21, R25, R32, R43 - 10k (1%)
R15, R26 - 1k R15, R26 - 1k
R19 - 470R R19 - 470R
R33, R34, R44, R45 - 30k (1%) R33, R34, R44, R45 - 30k (1%)
R35, R46 - 16k (1%) R35, R46 - 16k (1%)
R36, R47 - 47R R36, R47 - 47R
R37, R48 - 680R R37, R48 - 680R
R22, R23 - Trimmer 5k R22, R23 - Тример 5k


Hex фајл
Code: [Select]
http://www.pira.cz/stereo.zip
PCB:

Повеке на
Code: [Select]
http://www.pira.cz/eng/stk2en.htm
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Знае некој дали сите овие компоненти може да се најдат во нашиве продавници а особено кристалот 7,372 MHz ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Прво, ме изненадува што на форумов гледам многу превземени интернет семи,кои никој не ги проверил,ниту има тоа намера.Пред се ,да се направи добар кодер не е лесна работа! Второ,за професионална работа треба да се внимава на многу норми кои во аматерски услови не е можно да се запазат(камо ли измерат!) Затоа вакви шеми не се модел за аматерски изработки,пред се затоа што не се евтини,за градба,а резултатите можат да бидат поразителни!

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5329
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
а кој да ги проверува, никој нема толку можност за се што се постира да проверува, ако проверил некој нешто тогаш го објавува и резултатот
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
нема теоретски шанси да се сите проверени од мене.
Еве зошто ги ставам

Тие што ги имам направено и работат имам наведено дека ги имам направено.

Остатокот од шеми кои се ставени а не ги имам направено ги имам ставено со цел да се разменат мислења и да си кажеме кој што мисли за тие шеми. Некој може има направено некоја од тие шеми па ке каже свое видување за истата.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12890
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ако на се толку негативно гледаме, можеме слободно да се откажеме од електрониката, нели...

На крајот на краиштата, тука сме сите за да неучиме нешто, дали нешто е исплатливо или не, дали може да се изведе или не... јас барем сигурно имам видено неколку клипови на интернет кои покажуваат дека работи кои што навидум не можат да се изведат во домшни услови, определени поединци ги имаат изведено, така да релативно е да се каже што е тоа професионално а што аматерски и што може да се изведе во домашни услови а што не.

Постојат определени бендови кои снимките воопшто не ги миксаат и мастеруваат, едноставно ги сакааат raw (како што се снимени, така да се пуштат на штампање на CD-то), па не можеме да кажеме дали се професионалци или аматери, едноставно дечките така сакале да звучи снимката, тоа е тоа... не може никој да им се меша, се додека сигналот не исклипуван, не може никој да им се меша во тоа како сакаат да звучи нивната снимка...

sorry за off-topic дискусијава...
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Не сакав никого да омаловажам.Доаѓаат многумина кај мене и бараат невозможни и чудни работи.Во ред е да се истражува,ама кога се работи за озбилни работи треба да се внимава што ставаме на странава.Ова може многу да чини,а младиве веднаш почнуваат со градба и застануваат!Ако ставаме нешто на сајтов или  сакаме да објасниме,треба барем еднаш тоа да сме го направиле и да имаме некое искуство.Иначе,скоро сите шеми кои ги гледам се најдени и копирани од интернет,а објаснувањата со кои се пропратени понекогаш се чудни.Ве молам ,нека не ви смета критиката,ама дајте направете нешто - па да дискутираме и некому да му речеме БРАВО!

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Pira CZ стерео кодер за ФМ емитување
« Reply #7 on 14.07.2010, Wednesday, 10:50:52 (Edited 14.07.2010, Wednesday, 11:11:38) »
batka еве по втор пат ти кажувам. Ако стававме испробани шеми тие ке беа 5-10 шеми, што мислиш еден човек може сите шеми да ги испроба и за сите да направи детален извештај? тоа е лудост! Шемите ги ставаме за тоа што ако јас не ги имам пробано може петко ги има пробано па ке каже сугестија за таа и таа шема. Потоа јанко ке каже за друга шема и така натака. batka Прочитај ги правилата и доста со оф топици, критики, навреди кон членовите.

П.С. Ако толку инсистираш да има проверени шеми тогаш постирај само проверени шеми. Потоа не-проверените ке ги избришеме
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
batka - ставај шеми и учествувај конструктивно во дискусиите, на форумот имам повеќе од 20 шеми дизајнирано и испитано заедно со објаснувања, значи не дека нема оригинални работи, има, исто така има и работи превземени од книги кои најверојатно и авторите веќе не се меѓу живите и шемите (идеата во шемите) е супер.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 256
 • Gender: Male
Одг: Pira CZ стерео кодер за ФМ емитување
« Reply #9 on 16.05.2013, Thursday, 19:30:04 (Edited 17.05.2013, Friday, 06:28:32) »
Има еден грчки стерео кодер многу е добар скоро 90% го раздвојува левиот од десниот канал. Деновиве ќе ставам шема и плоча, а има и 3 намерни грешки кои ги најдов и ги преправив.


Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 256
 • Gender: Male
Одг: Pira CZ стерео кодер за ФМ емитување
« Reply #10 on 18.05.2013, Saturday, 19:33:11 (Edited 18.05.2013, Saturday, 20:11:08) »
Значи вака 2те грешки се во штампањето на водовите.Првата грешка е: кај кристалниот филтер 455килохерци ногата која треба да е на масата GND (Средната) на филтерот тие го  врзале со влезот GATE на фетот,а излезот на кристалот тоест третата  нога која треба да биде на GATE на фетот ја врзале на маса. Втората грешка е: на седмата нога на иц колото  CD4040 тие на сликата му ја врзале шестата а не седмата нога на иц колото, а третата грешка е: отпорник во серија со електролитот 10микрофаради и на местото на 47килома треба да стои 4,7килома кој влегува во пинот 14 на иц колото  MC1496  другото се е ок работи супер деновиве ке ја скенирам шемата и со преправените грешки ке ја закачам,на местото на тој фетот MPF102 замената е BF245C. Напомена: Околу завојниците од 1mh милихехри 4те кои се на иц колото  MC1496  треба да имаат отпор околу 30 и нешто ома (Завојниците од 30 ома ги има во Алфа електроника -Битола)а додека таа кај фетот таа не треба да е повеќе од 13 -14 ома (оваа пак ја има по мрежите на некои двд Qadro 505 i Qadro 966 -јас таму ја најдов како филтер во 220в делот).