Author Topic: KT Приемници  (Read 4134 times)

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 714
 • Gender: Male
Одг: KT Приемници
« Reply #15 on 11.12.2013, Wednesday, 23:08:02 (Edited 11.12.2013, Wednesday, 23:11:41) »
@nsu...

само да те поправам... CB не е аматерско радио и нема никаква врска со аматерско радио. Јас како радиоаматер нема да остварувам радиоврска со CB-аши. На таа тема имам пишувано....

http://elektronika-mk.net/index.php?topic=8854.0

Hams do it! With Frequency

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1306
Одг: KT Приемници
« Reply #16 on 11.12.2013, Wednesday, 23:14:49 (Edited 11.12.2013, Wednesday, 23:18:24) »
Незнаев значи вие сте радиоаматер и ако не е тајна колку се плаќа за тоа знам дека треба да се зачлениш во некој клуб.И после се учиш полека.Но треба и да знаеш да ракуваш со станициве и за тоа се полага нели
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 714
 • Gender: Male
Одг: KT Приемници
« Reply #17 on 11.12.2013, Wednesday, 23:18:03 »
можеме на „ТИ„ да преминеме...
ке ти пишам пп за да не одиме многу офф топик на темата
Hams do it! With Frequency

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1306
Одг: KT Приемници
« Reply #18 on 11.12.2013, Wednesday, 23:25:07 (Edited 11.12.2013, Wednesday, 23:28:05) »
Чисто така информативно ме интересираше.Сум чул дека ти требало само една дозволи но не било тешко се полагало стварно незнам тие правила како биле но да не идеме во офф топик.Инаку и за радиаматерите си има закон нели.Процедури се си има.И гарант треба да имаш осумнаесет години направено нели.Јас немам ;D ;D ;D.Прашав оти многу ме интересираше за тие предаватели кои се јаки и стабилни.Кои имаат голем домет.Само да ги гледаш си ги плакнеш очите
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 714
 • Gender: Male
Одг: KT Приемници
« Reply #19 on 13.12.2013, Friday, 20:19:00 (Edited 13.12.2013, Friday, 20:34:51) »
Еве едно видео. Сметам дека подобро би било и да слушнеме нешто отколку само да пишуваме, па ете отприлика што може да се слушне. Извинете за квалитетот на видеото, прво видео ми е да кренам

Realistic DX-160 КТ приемник
Hams do it! With Frequency

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6340
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: KT Приемници
« Reply #20 on 13.12.2013, Friday, 20:49:28 »
Браво за презентацијата! Фала за одвоеното време и за постирањето на видеото.
Околу радио сигналите, како што слушам на SSB има значително лош квалитет звукот и не може да се познае дали е машко или женско од што е изобличен, додека квалитетот на АМ е далеку подобар. За тоа не ми се допаѓа SSB. Ај пушти некоја песна да се емитува преку  SSB  :D :D :D
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 714
 • Gender: Male
Одг: KT Приемници
« Reply #21 on 13.12.2013, Friday, 20:53:08 »
Таква е модулацијата, ама ако многу добро подесиш и ако имаш одлична антена и ЅЅВ не е лошо. Наместо на антена го приклучив на олукот. Антена за жал не ми дозволуваат на работа да поставам.
Секако песни не може на ЅЅВ  8)
Hams do it! With Frequency

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Одг: KT Приемници
« Reply #22 on 13.12.2013, Friday, 22:25:08 »
Дх-ер,АМ е широкопојасна модулација ,а SSB е модулација со носач и два бочни сигнали. Проблемот не е во модулацијата,ами во демодулацијата.АМ полесно се демодулира,а за SSB треба ринг модулација,а во приемникот треба добар селективен и пропусен кристален филтер специјално за SSB.АМ модулацијата бара многу големи снаги,а SSB е попродорна ,и во лоши услови е разбирлива за комуникација,особено ако се работи во временски неповолни услови.CW ( телеграфијата) има  голема способност за простирање,лесно  е разбирлива и има предност што за неа не треба широк опсег,како за АМ или SSB,па на многу тесно подрачје истовремено можат да работат повеќе станици со добра селекција.