Author Topic: Многу едноставен стерео-кодер за УКТ предаватели  (Read 1835 times)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Многумина од вас на форумов бараа што поедноставен кодер,па еве една конструкција за која кажувам дека е изработена испитана и сеуште работи во едно комерцијално радио.Три интегралци ,нешто ситни делови,кварц и плочка.Според мои пресметки би чинела 300-400 денари.Еве ги шемите и краток текст

Offline gocebabe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
батка дали може да се најде кристало ?

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Зошто да не може? Пробај по фирмите во МК или на е-беј,потоа тука се огласите..

Offline gocebabe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Го направив стереото на радиото што ми е до перадавтел свети стереото а во кола на 4метри не свети и плус нема глас ве молама за помож.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9425
Штом  го  фаќаш предавателот во  непосредна близина,а подалеку не значи дека предавателот не зрачи како треба и не е подесен како треба.Ти во близина фаќаш  некој хармоник со кој зрачи непосредно предавателот,а за поголем домет  треба проблемот да го бараш во побудниот или пак во излезниот дел на предавателот.Дај ја целокупната шемапо која работеше да видиме дане имаш и друг проблем,пред се со излезот.