Author Topic: Помош за напојување на Dreambox 500-S  (Read 9672 times)

Offline krema

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 732
  • Gender: Male
Помош за напојување на Dreambox 500-S
« Opened on 17.10.2015, Saturday, 01:43:31 (Edited 08.09.2019, Sunday, 04:16:09) »
Напојувањето е за Dreambox DM500-S - 12v 2A

Кога нема оптеретување дава приближно 12v, но кога ке се оптерети дава околу 3,8v. LED диодата свети нормално, но видно ослабнува кога ке се оптерети односно кога ќе падне напонот на 3,8v.

Нема ништо сомнително на прв поглед (изгорено или зачадено), сите компоненти изгледаат како нови. Мислев прво да ги променам двата кондензатори 1000mF 16V кај излезот, транзисторот 2N60 (од око) ми изгледа здрав, но пред да почнам нешто би сакал да ми дадете некои насоки и инструкции од каде да почнам.

п.с. Морам да напоменам дека во шемата кондензаторите на излезот се 1000mF 16v, а во ова напојување се ставени 470mF 16v. Напојувањето е мало како за некој мини лаптоп, па 1000mF 16v не би го собрал внатре.



Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 12890
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Провери го оптокаплерот PC817 и компонентите околу него (LM431, кондензаторите, отпорниците).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Milco

  • Нов член
  • *
  • Posts: 1
Мој совет ти е да го провериш повратниот напон,односно референтниот напон составен од малите отпорничиња,ТЛ431 и оптокаплерот.Но,според тоа што напонот опаѓа експоненцијално,можно е и да е некој кондезатор.Но,во реалноста се е можно,затоа совет-дел по дел менувај ги и оптовари,ако не паѓа-пиши што е проблемот. :D (но не може да е се овие горниве работи дефектот,ќе испадне и да е PWM контролерот,транзисторот или пак најлошо да имаш некој ладен лем :D ,што ми се има случувано при сервисирање)

Offline Lux

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 338
Можеш да најдеш и за 200 ден. ваков адаптер,бидејќи Drimboks S 500 умрена работа,а цел дримбокс сосе адаптер во ПП е за 1000 ден,е сега кога си веќе запнал за твојот па напојувајго со PC напојување,бар така јас едно 4-5 Drimboksi во кабелска јас имам поврзано,работат неколку години без проблем.
-Доколку сакаш веќе да го поправиш адаптерот почни од кондензаторите. ;D
Боже чувајме од пријатели,од непријатели сам ќе се чувам.

Offline Toma

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1490
  • Gender: Male
  • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Одг: Помош за напојување на Dreambox 500-S
« Reply #4 on 17.10.2015, Saturday, 11:38:31 (Edited 17.10.2015, Saturday, 20:57:18) »
Наместо да го напојуваш Dreambox-от приклучи светилка од 12V и од 5W до 24W (светилка од автомобил), а притоа мери ја струјата која тече низ потрошувачот. На овој начин се елиминира дали е проблем напојувањето или Dreambox-от !

Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline krema

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 732
  • Gender: Male
Одг: Помош за напојување на Dreambox 500-S
« Reply #5 on 17.10.2015, Saturday, 13:37:46 (Edited 17.10.2015, Saturday, 20:56:24) »
Пробано е со друг извор на напојување и Dreambox-от е исправен, така и констатирав дека дефектот е во напојувањето.
Инаку овој адаптер треба да придвижува и мотор што ја врти чинијата, па затоа треба да биде 1 до 2 Ампера.
Ке се обидам прво со кондензаторите во секундарот, па потоа како што предложивте погоре со оптокаплерот и компонентите околу него.

Фала на сите за советите.

Споено мислење: [time]17 Октомври 2015, 17:44:32[/time]
Ги променив двата кондензатора во секундарот 1000mF 16v (кај мене беа 470mF 16v и исти такви ставив бидејки физички не ги собира 1000mF 16V), и адаптерот си проработи од прва т.е. не му паѓа напонот под оптеретување.
Ќе треба сега да го тестирам неколку дена за да видам како ќе се понаша и дали пак ќе ги начара кондензаторите :)

Фала на сите уште еднаш на насоките.

Поздрав


Offline krema

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 732
  • Gender: Male
Станува збор за истото напојување од првиот пост.
Овојпат кондензаторот 22uF 400v издуван и не можам да најдам кај мене со таа вредност, имам 33uF 400v и дали може да го ставам тој? Не сум сигурен дали ќе може физички да го сместам во кукиштето, треба да проверам. :)
Или имам друга опција, два кондензатора од 10uF 400 во паралелa би биле 20uF (овие би требало да ги прибере во кукиштето)!?

Било каква сугестија ако може. :)



Offline Zan

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 883
Може да ставиш 33uF 400V или 2 по 10uF, секако ќе работи, ако е само тоа проблемот нели.
Јас би ставил еден од 33uF само затоа што има помалку лемење. :D
Жан

Offline krema

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 732
  • Gender: Male
Направив проба со 33uF ама некако многу гломазно и чинам дека немаше да го собере. Сепак со малку повеќе лемење :D ставив 2х10uF и сето тоа во термособирачко црево за секој случај. :)
Еве го работи напојувањето, моментално го користам за напојување на полнач за литиумски 18650 батерии кој кога е во употреба влече и по 2A, а полнењето трае околу 2 часа и 30 минути. Секако дека не влече цело време 2А но претпоставувам дека првиот саат и половина работи под полна снага. :) Напојувањето е декларирано на 2А. :)

Сликите се од интернет!
Спорното напојување. :D


Напојувањето се користи за следниов полначот на батерии.


Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 4080
  • Gender: Male
немаше опција на 300 ma да полниш?

Offline krema

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 732
  • Gender: Male
Има 300/500/700 и 1000. Во сите четири слота вкупно полначот може да испорача 2А или 500mA по слот, или 2 слота по 1А = 2А.


Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 4080
  • Gender: Male
знам дека има, затоа прашав, поарно е на помалце.

Offline krema

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 732
  • Gender: Male
Така е, со помала ампеража е подобро.