Author Topic: DAB+ во Македонија  (Read 3680 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6325
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
DAB+ во Македонија
« Opened on 28.12.2019, Saturday, 12:18:27 »
Летоска беше пуштен првиот DAB+ предавател за емитување на радио програми со дигитален сигнал.
Локацијата е врв на Водно а од него се емитуваат 4те програми на државното радио.

Сите аудио канали се емитуваат во AAC+ (MPEG4) и со 96kbps.

Сигналот кој се емитува со 500W предавател, освен Скопје, покрива и многу поголема територија.
Радио ентузијасти го имаат фатено сигналот од планината Витоша кај Софија (Бугарија).
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12770
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: DAB+ во Македонија
« Reply #1 on 28.12.2019, Saturday, 13:48:13 »
AAC+ на 96kbps... хм... тоа треба да зучи прилично добро :), барем како за 160kbps AAC :).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6325
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: DAB+ во Македонија
« Reply #2 on 28.12.2019, Saturday, 13:53:09 (Edited 28.12.2019, Saturday, 15:40:01) »
Да, солиден е квалитетот на говорот и на музиката
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline milika

 • Нов член
 • *
 • Posts: 24
Re: DAB+ во Македонија
« Reply #3 on 31.12.2019, Tuesday, 17:00:33 »
Бравос па ние сме биле шампиони не е лош квалитетот а и добар домет е за таа снага


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12770
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: DAB+ во Македонија
« Reply #4 on 31.12.2019, Tuesday, 23:53:50 »
Да да, прилично солиден квалитет, баш чув ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6325
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: DAB+ во Македонија
« Reply #5 on 20.09.2020, Sunday, 16:25:04 »
Здраво на сите :)

DAB+ предавателот од јули е исклучен. Беше во едногодишна експеримемтална употреба. Штом донесат закон за DAB+ во Македонија, би требало да го пуштат и да постават нови предаватели.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12770
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: DAB+ во Македонија
« Reply #6 on 20.09.2020, Sunday, 20:37:33 »
Не се надевам дека тоа за брзо ќе биде, не е на приоритетна листа, но во секој случај, добро е да се знае ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."