Author Topic: FM засилувач за USB FM модулатор  (Read 1499 times)

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 257
 • Gender: Male
FM засилувач за USB FM модулатор
« Opened on 07.07.2016, Thursday, 23:38:18 (Edited 09.07.2016, Saturday, 16:01:06) »
Здраво правев некои тестови околу засилување на моќноста на USB MODULATOR за кола и успеав да го засилам до некои 230миливати. Излезниот транзистор е 2N3866 од евтините BFR91 и BFR96 покриеноста е некаде околу 7км на отворено до Гровот каде што има антени мој човек беше таму  да шета ми се јави и јас го пуштив не очекував дека ке дофрли до таму. На базент се фаќа стакло со стерео.

TeslaBt

 • Guest
Одлично. Гледам вака 7km нема град/села пред тебе ? Инаку се чудам го немам тестирано мојот FM предавател со 5W. Живеам на малку повисоко 705-10m НМВ. Колку далеку би можело да стигни ? А страв ми е да го уклучам заради АЕК. Имам тестирано некој помали предаватели 250mW и 900mW/1W. Ама страв ми е за 5W. Плус дипол имам напраено можи ќе ме јадат ода АЕК :-[

Offline Ratko-F

 • Нов член
 • *
 • Posts: 13
Браво, dimce. А, вака, неоклопен, предавателот нема брум?

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6325
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Модулаторот со засилувач лично го слушав со одличен сигнал веднаш по излезот од тунелот пред Велес, значи од местото каде што се гледа градот. Утре ке направам мапа од локацијата и ке мерам далечина.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 257
 • Gender: Male
Одг: ФМ ЗАСИЛУВАЧ ЗА USB FM MODULATOR
« Reply #4 on 08.07.2016, Friday, 09:11:27 (Edited 08.07.2016, Friday, 13:16:30) »
Не нема воопшто брум само малку звукот е по лит за разлика од другите радио станици тоа е од самиот модулатор. Инаку рине нема гајле.И мене ми е чудно како толку успева да покрие. Антената е отворен дипол со бакарни цевки од клима мислам дека беа 15мм или нешто повеке (но помалку од 20mm) дебелозидни кабелот ми е RG213 22 метри. По правило би требало да има домет до 200 метри со 0,2 вати. Чудно беше вика се фаќа на мобилниот ако се движам вика дека малку шушка ама не се губи. По правило за добар домет и да запира на радио би требало да е 1Ват на 1километар на отворено. Ова е плочката направена во Sprint Layout шемата е од RDWW 8W PLL. Тримерчето P2 служи за засилувањето.Ако транзисторот 2N3866 се замени со 2SC1971 може да даде  скоро 1,5 вати проверено е со плл RDVV 8W. Ваков сличен домет не ист има Вероника PLL со RDVV PLL 8W е нај слаб во домет иако дава голема снага не продира толку многу како со ова чудо.

Ratko - Браво, dimce. А, вака, неоклопен, предавателот нема брум?


Брумот е потиснат со самиот стабилизатор што го користам плус користам 7805 стабилизатор. За да не ти бучи користи си напојување 12волти од стар компјутер дури таму имаш и 5в за модулаторот  и 12 волти за засилувачот. Со замена на 2N3866 со 2SC1971 ке извадиш чисти 1,5 вати доволно да го засилиш и да го подигнеш на 10 вати.Напојувањето од компјутер има 5в со голема струја ќе можеш тогаш и USB меморија   да користиш да пушташ дирекно музика од модулаторот без да има некое греење зашто највеќе страда стабилизацијата на 5волти на модулаторот и прекинува со работа (Не пали веќе )и го фрлаш. Јас гледаш таков парчосан користам го фрлиле во ѓубре таков како што го гледаш на сликата. Сега да ставам јас USB многу ке ми грее стабилизаторот 7805 ама со компјутерско напојување тоа нема да се случи.

Одлично. Гледам вака 7km нема град/села пред тебе ? Инаку се чудам го немам тестирано мојот FM предавател со 5W. Живеам на малку повисоко 705-10m НМВ. Колку далеку би можело да стигни ? А страв ми е да го уклучам заради АЕК. Имам тестирано некој помали предаватели 250mW и 900mW/1W. Ама страв ми е за 5W. Плус дипол имам напраено можи ќе ме јадат ода АЕК :-[

Дај некоја сликичка да видам што чудо е тој 5 ватниот

Offline Ratko-F

 • Нов член
 • *
 • Posts: 13
Одг: ФМ ЗАСИЛУВАЧ ЗА USB FM MODULATOR
« Reply #5 on 08.07.2016, Friday, 13:16:36 (Edited 09.07.2016, Saturday, 16:06:21) »
Планирам и јас да направам нешто слично. Имам една готова излезна плочка од 10 ватен линк, па сакам да ја испробам на ФМ модулатор како ќе се однесува.
Ако има добар излез и домет, планирам да ја продадам (ако воопшто има некој купец)  :)


Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 257
 • Gender: Male
Одг: ФМ ЗАСИЛУВАЧ ЗА USB FM MODULATOR
« Reply #6 on 08.07.2016, Friday, 13:21:37 (Edited 08.07.2016, Friday, 17:08:20) »
Ти треба од 10миливати да го кренеш најмалку на 50 миливати па и 100 миливати па тек во 10 вати да креваш ако дирекно го ставиш нема да тргне. Убаво ке биде за на 1ви и 2 Мај на езеро опукај го на некое високо местенце цело езеро ке се фаќа. Искористи ја плочката што ја ставив како драјвер на ова појачало што ти го имаш.

Offline Ratko-F

 • Нов член
 • *
 • Posts: 13
Ќе ја земам цела линија, 2sc730 - 0.5-1W --> 2sc702 - 3-10W --> 2sc1605 - 10 ... 30W.

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 257
 • Gender: Male
Одг: ФМ ЗАСИЛУВАЧ ЗА USB FM MODULATOR
« Reply #8 on 08.07.2016, Friday, 13:48:57 (Edited 09.07.2016, Saturday, 16:10:09) »
Ке ти треба влезот да ти е осетлив  на мали снаги ако сите степени се во Ц класа нема да запали мора 1-2 степени да се во АБ класа и да се многу осетливи на мали ВФ снаги. Направи ја ваа плочка мојата што ја ставив тука за download  и поврзи ја со првиот 2SC во лимот што е ке рине без проблем.


Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Одг: ФМ ЗАСИЛУВАЧ ЗА USB FM MODULATOR
« Reply #9 on 09.07.2016, Saturday, 00:33:46 (Edited 09.07.2016, Saturday, 00:35:59) »
Токму така убаво ти кажа димче треба влезот да е многу осетлив. Одлично јас се пазам не пуштам стално немам таква добра антена дипол еве во темата ќе видите што имам не сум ви сликал и еден и излез со MRF212 што ми го покренува тој големиот линеарец од осумдесет вати но тој не го ни уклучувам не е легално. Моментално вака терам со 2SC730 2,5 вати со побуда од 2N3866 е сега после може со 2SC730 да го побудам и MRF212 кој дава 10 вати. Но што ќе ни е толкава снага од 10 па и 80 вати со 2 вати е ризично веќе. АЕК работи.
Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=13571.0Иначе антената е најдобро нешто димче сакам сега јас кога ќе имам време една подобра да си изработам антена а не одам со обична стап антена нормално должината ми одговара на брановата должина и немам никаков SWR што би го јадело предавателот. ;D.
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш