Author Topic: Сензори за притисок на воздух  (Read 155 times)

Offline stefimark

 • Нов член
 • *
 • Posts: 4
Сензори за притисок на воздух
« Opened on 14.09.2021, Tuesday, 17:04:02 »
Здраво почитувани членови!

Јас сум нова на форумов и не баш добро упатена во електрониката.
Правам истражување за докторски труд за изработка на електричен дувачки музички инструмент кој би работел со миди технологија.
Инструментот би сакала да содржи некаков сензор за воздух, т.е. притисок за воздух, преку кој инструментот би го симулирал акустичниот еквивалент.
Дали има некој на овој форум кој што изработува сензори и/или има знаење за сензорната технологија и малце слободно време за муабет?

 :)

Offline ace1903

 • Нов член
 • *
 • Posts: 6
Re: Сензори за притисок на воздух
« Reply #1 on 15.09.2021, Wednesday, 14:05:33 »
Имам некое искуство со мерење притисок ама статички бидејки понекогаш работам со опрема за греење на природен гас и пропан бутан.
Претпоставувам ќе ти треба процесирање на брзи промени што е додатен проблем бидејки ќе ти треба засилувачи со големо засилување и широк фреквентен опсег.
Моја специјалност е софтвер за вгнездени системи, аналогна електроника и не баш.
Ти препорачувам да разгледаш некоја application note за мерење крвен притисок. Во дигиталните апарати имаш сенсор за притисок до 350мм живин столб мислам.
Има и некои постари научни трудови во кои покрај сензорот за притисок се користи и микрофон за да се уловат брзите промени.
Објасни накратко како го замислуваш инструментот со кои составни делови и можеби ќе пронајдеме област во која можеме да помогнеме.
Ако имаш потреба од некои сензори пиши овдe па ќе проверам што имам на лагер од некои почнати а незавршени проекти.
 

Offline ace1903

 • Нов член
 • *
 • Posts: 6
Re: Сензори за притисок на воздух
« Reply #2 on 15.09.2021, Wednesday, 19:55:14 »

Пробав да го кодирам линкот според препораките ама такво копче не гледам така да админот слободно нека го избрише постов.
Инаку видеово води кон некои научни трудови на темеава и колку што разбрав притисокот на воздухот има занемарлива улога наспроти другите параметри.

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 736
 • Gender: Male
Re: Сензори за притисок на воздух
« Reply #3 on 15.09.2021, Wednesday, 23:08:30 »
Линкови од видеа не мора да се кодираат.
https://elektronika.mk/index.php?topic=92.0
Сепак се ВРТИ !!!

Offline stefimark

 • Нов член
 • *
 • Posts: 4
Имам некое искуство со мерење притисок ама статички бидејки понекогаш работам со опрема за греење на природен гас и пропан бутан.
Претпоставувам ќе ти треба процесирање на брзи промени што е додатен проблем бидејки ќе ти треба засилувачи со големо засилување и широк фреквентен опсег.
Моја специјалност е софтвер за вгнездени системи, аналогна електроника и не баш.
Ти препорачувам да разгледаш некоја application note за мерење крвен притисок. Во дигиталните апарати имаш сенсор за притисок до 350мм живин столб мислам.
Има и некои постари научни трудови во кои покрај сензорот за притисок се користи и микрофон за да се уловат брзите промени.
Објасни накратко како го замислуваш инструментот со кои составни делови и можеби ќе пронајдеме област во која можеме да помогнеме.
Ако имаш потреба од некои сензори пиши овдe па ќе проверам што имам на лагер од некои почнати а незавршени проекти.

Драг Аце, Ви благодарам на одговорот! Однапред Ви се извинувам што ќе Ви одговорам лаички на прашањата.
Мојата замисла е инструментот да користи миди технологија + сензори за регистрирање на притисок на воздух. Точно е дека ќе треба процесирање на брзи промени, но исто така би сакала и мидито да се активира само доколку сензорот регистрира воздух. Би сакала информацијата од сензорот и од мидито да се процесираат заедно и во исто време (т.е. да бидат синхронизирани).
Инструмент со слична технологија веќе постои, се вика EWI (electric wind instrument), кој што, според тоа што прочитав, работи со сензор за притисок на воздухот. Е сега, тој инструмент наликува на кларинетот или обоата во начинот на свирење. Мојата идеа е да биде со попречно свирење, како флејтата. Дали мислите дека ваков вид на изработка е возможен? Дали некаква мембрана би му помогнала на сензорот за реактивност?
Се надевам дека барем пола од ова ми беше разбирливо напишано. :) Секако доколку не е, ќе се доизјаснам.

п.с. се до овој момент, немав време да го погледнам видеото што сте ми го пратиле, но ќе го направам тоа утре. Уште еднаш Ви благодарам!

Offline ace1903

 • Нов член
 • *
 • Posts: 6
До пред некоја година работев first line customer support со луѓе од цел свет со цел да им помогнам да интегрираaт наш софтвер на нивни електронски плочи.
Читај, ќе добиев мејл со два три збора и се обидував да си составам приказна што ги мачи. Интуиција ми вика:
нешто вакво

ама со подобри карактеристики за тренирано уво.
Буџет:
Сензор MPX5010DP 10kPa (1.45PSI) 4.75-5.25V ~15 eur
некое Arduino (Mega) ~10 eur
пластични тракатанци ~30eur
Време за развој неколку месеци
Е сега тешкиот дел  :D ниту разликувам кларинет и обоа ниту пак имам претстава за разлики помеѓу дувачки инструменти.
Ова попречно свирење да погодам, со јазик на софтвераш се вика мулти-тач дугмиња?
Не сфатив дали видеово е за отворен код или сепак нешто треба да се напише.
Сепак најважно е дали се совпаѓа со твојата замисла и очекувања за квалитет.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12770
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Пробав да го кодирам линкот според препораките ама такво копче не гледам така да админот слободно нека го избрише постов.

Не е проблем, од YT линковите не мора да се кодираат, auto-embedding им прави во post-от ;).

Ќе беше добро и за други сајтови за видео материјали да важи истото, но... сега за сега, само за YT :-\.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline stefimark

 • Нов член
 • *
 • Posts: 4
До пред некоја година работев first line customer support со луѓе од цел свет со цел да им помогнам да интегрираaт наш софтвер на нивни електронски плочи.
Читај, ќе добиев мејл со два три збора и се обидував да си составам приказна што ги мачи. Интуиција ми вика:
нешто вакво

ама со подобри карактеристики за тренирано уво.
Буџет:
Сензор MPX5010DP 10kPa (1.45PSI) 4.75-5.25V ~15 eur
некое Arduino (Mega) ~10 eur
пластични тракатанци ~30eur
Време за развој неколку месеци
Е сега тешкиот дел  :D ниту разликувам кларинет и обоа ниту пак имам претстава за разлики помеѓу дувачки инструменти.
Ова попречно свирење да погодам, со јазик на софтвераш се вика мулти-тач дугмиња?
Не сфатив дали видеово е за отворен код или сепак нешто треба да се напише.
Сепак најважно е дали се совпаѓа со твојата замисла и очекувања за квалитет.

Видеово е одлично! Фала!
Во принцип да, ова е технологијата. Во однос на попречното свирење, зборував за начинот на дување т.е. произведување звук во дувачките инструменти. (ставам слики во атачмент, првата е флејта, втората обоа )
Додека кај обоата, кларинетот, па и сите дувачки инструменти, целиот воздух е насочен во инструментот, кај флејтата пола воздух бега надвор, пола резонира во инструментот. Под попречно свирење сакам да кажам дека инструментот се свири странично, и начинот на дување е различен. Поради тоа, претпоставувам дека сензорот за притисок на воздух би требало да биде по-сензитивен. Друга работа е, дека при свирењето се прават мали паузи помеѓу тоновите со помош на јазикот (стакато), и тие паузи би требало сензорот да ги регистрира.
Кај инструментот што го има на видеото, и кај другите ewi инструменти, целиот воздух е насочен во сензорот. Воздухот се насочува во нешто што ми личи на цефче. :)
Е сега, за звукот што го вади, со миди технологијата, тој звук може да биде било каков. Мојот план е инструментот да има една екстерна кутија (мал процесор) кој ќе има веќе уснимени звуци на флејта, во кој ќе може електричната флејта да се поврзе, а дополнително, ќе може да се поврзе и во компјутер и преку софтвер да се менува звукот.
Имам нешто слушнато, но недослушнато :) дека сензитивноста и реактивноста на таков сензор би можела да се постигне со помош на некаква мембрана. Тоа ми има некоја логика, но сепак може и ништо да не значи. :)

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3134
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Малце лаичко размислување од страна:
Не ли може наместо сензор за притисок на воздух да се користи обичен микрофон? Без сензори, микроконтролери, софтвер, колку повеќе дуваш во инструментот = посилен звук = поголема побуда за микрофонот, и обратно. По микрофонскиот предзасилувач некој analog to MIDI конвертор и тоа е тоа.

За потребите на еден перформанс правевме нешто слично со еден другар, мало електрет микрофонче монтирано на глава од стетоскоп, ритамот на отчукањето на срцето (што е звук) модулираше некои визуелни ефекти, и тоа се функционираше изненадувачки добро.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline stefimark

 • Нов член
 • *
 • Posts: 4
Малце лаичко размислување од страна:
Не ли може наместо сензор за притисок на воздух да се користи обичен микрофон? Без сензори, микроконтролери, софтвер, колку повеќе дуваш во инструментот = посилен звук = поголема побуда за микрофонот, и обратно. По микрофонскиот предзасилувач некој analog to MIDI конвертор и тоа е тоа.

За потребите на еден перформанс правевме нешто слично со еден другар, мало електрет микрофонче монтирано на глава од стетоскоп, ритамот на отчукањето на срцето (што е звук) модулираше некои визуелни ефекти, и тоа се функционираше изненадувачки добро.

Многу интересно! Доколку имате видео од перформансот баш би сакала да го видам!

Најверојатно може, и имам видено нешто слично, но мојата цел е инструментот да е целосно електричен т.е. да не произведува звук воопшто доколку не е поврзан. Интересното е што, на пример за тромбон и другите лимени дувачки инструменти, постои електрична сордина. Тоа е едно како тапа што се става на излезот од инструментот за да го стиши тонот, често јо користат трубачите во џез музиката (секако не електрична). Е сега, електричнава сордина освен што значително го намалува звукот на инструментот, во неа има вграден микрофон преку кој може да се снима звукот. Овој дел го споделувам само како еден интересен факт. За жал, нешто слично за флејтата не постои, од проста причина што лимените дувачки инструменти имаат само еден излез за тонот, флејтата е отворен инструмент, и тонот резонира од сите отвори на неа. Сум размислувала и на оваа тема, но не гледам можност да се изведе.   

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3134
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Видео за жал немам, перформансот беше во МКЦ горе во салата, отприлика пола година-година пред да фати короната, мислам дека девојката се викаше Ива, ама не сум сигурен.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio