Author Topic: Апарат за полнење на акумулатор 12v-5A  (Read 1489 times)

Offline sony

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
Апарат за полнење на акумулатор 12v-5A
« Opened on 01.12.2012, Saturday, 22:20:10 (Edited 02.12.2012, Sunday, 15:16:50) »
Здраво.Ми треба помош, имам апаратче за полнење на акомулатори.Сето е растурено не можам крајот да му го најдам  :o. Има два калема.  На едната страна има 10 жици кои излегуваат поединечно, со следниве бои:
бела x 4  ,  плава x 2  ,  портокалова x 4  , во овое жици има две бели споени една со друга. На другата
страна има 12 жици кои излегуваат во пар со следниве бои: портокалова и зелена, бела и бела , црна и бела  , истите парови се повторуваат и на соседниот калем. Има и 2 диоди , тие треба да ги отфрлам
и да ставан 4 исти односно да направам грејц. Се вклучува на мрежен напон 220v-12v  5А. Како да го поврзам и какви диоди да ставам онакви како што одговараат? Eве и слики.

Offline sony

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
Зар никој не знае?

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Многу е неблагодарно само на основа на слика некој да каже кои и какви изводи има на трафото.Имаше на сајтов неколку отворени теми како се бараат изводи на непознат трансформатор.Воглавном ти треба омметар и сијалица 220 V60W.Со омметарот се бараат меѓусебно поврзани изводи со најголема вредност во оми и се проба со сериско врзување на сијалицата дали е тој вистинскиот извод за 220V.Ако сијалицата силно свети не е во ред( не е вистинскиот),значи само да жари,па тогаш се мерат секундарите ( ако ги има повеке изводи!) кој колку напон дава.Во кратки црти е тоа,побарај на Форумов има подолги и подобри објаснувања.                                         

Offline ddd

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 276
 • Gender: Male
Одг: Апарат за полнење на акумулатор 12v-5A
« Reply #3 on 20.12.2012, Thursday, 14:16:11 (Edited 20.12.2012, Thursday, 21:21:30) »
Убаво ти објасни Батка,еве и од мене предлог.Мери со унимер отпорот на изводите,најголемиот отпор би требало да е највисокиот напон...........
Дарко