Author Topic: Проблем со инсталација на Windows XP  (Read 3402 times)

Offline pupa2010

• Нов член
  • *
Имам еден проблем кога го инсталирам Windows XP SP-3 се е нормално го бутирам од ЦД и формат се е ОК и кога ќе дојде во фаза copy new fajl оди до некои 11% и застанува и ми бара прес ентер за ресет или ESC  за SKIP стака неколку пати незнам во што може да е проблемот ако некој има некоја идеа би му бил благодарен однапред.

Offline alokin

• Нов член
  • *
Пробај со друг цд или двд (може да не ти е снимано убаво или оштетено).
Don't You f.y.r.o.m. ME, Call Me By My Name Say Macedonia

Offline Pance24

• Стручњак
Оштетено ЦД

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
Ако користиш IDE CD/DVD-ROM, пробај смени го кабелот, ако користиш 16 битен кабел, смени го со 32 битен.
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline pupa2010

• Нов член
  • *
Напоменувам дека ЦД-то е обично не е двд  едино може да биде до кабелот оти пробав и на друг ХД истото ми се случува може ли да е до матична плоча или нешто слично .

Offline stefanstip

• Стручњак
Оштетено цд или евентуално до виндовсот
Каква тишина ќе настане ако луѓето го зборуваат само тоа што го знаат

Offline borisq10

• Стручњак
Цд ромот не е пробај  прво преснимај го истиот windows на друго цд и пробај ако пак истото го прави пробај со друг windows  :)

Offline batka

• Топ Експерт
Да не си имал инсталирано предходно win 7? Ако си имал исклучи ја SATA/IDE опцијата во биосот. Тестирај го и хард-дискот.

Offline stefanstip

• Стручњак
Многу пати ми праело вака исто да не ги копира фајловите,но со промена на windows-от го решавав тоа
Каква тишина ќе настане ако луѓето го зборуваат само тоа што го знаат

Offline pupa2010

• Нов член
  • *
Не ми е јасно може ли да е до матична плоча чипсет или слично точно некаде околу 13 % ќе дојде на SETUP fail copy и ми дава опција Ентер за ресторе или есц за скип, пробав со друго ЦД исто едино ДВД то за зафркава ќе пробам и таа опција.

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
Одг: Проблем со инсталација на Windows XP
« Reply #10 on 30.11.2012, Friday, 14:19:25 (Edited 30.11.2012, Friday, 14:36:21) »
А кога ги копира фајловите, како почнува да зеза? Копира, копира и оп, наеднаш, без притоа да се мачи да го исчита фајлот, го јавува error-от, или се мачи определено време да го исчита и на крајот јавува copy fail? Зaглавува на определен фајл или на random фајлови?

Ако наеднаш го јавува error-от, можно е и firmware-от на CD/DVD-ROM/RW Drive-от да е bug-осан. Направи firmware update. И како што пишав, ако користиш 16 битен IDE кабел, задолжително смени го со 32 битен IDE кабел.

Се разбира, пртепоставувам дека CD-то ти е ново и дека не е изгребано. Ако е изгребано, нема поента прво се ова да го правиш. Прво направи си нова копија.
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline pupa2010

• Нов член
  • *
Ќе пробам и тоа најверојатно ќе да е до кабелот во секој случај Ви благодарам

Offline tefe_negro

• Ентузијаст
  • **
Одг: Проблем со инсталација на Windows XP
« Reply #12 on 30.11.2012, Friday, 18:07:13 (Edited 30.11.2012, Friday, 19:48:31) »
колку е стар комјпутерот ? може да имаш и бед сектори на него,може и двд-ромот да зеза некогаш така ако не е оштетено цд-то. Со сигурност е една од овие двете или бед сектори на хдд или двд ром

Offline frost5551

• Нов член
  • *
Пријателче, ај ти пробај да ја издуваш целата внатрешност на компјутерот, посебно обрати внимание на местата каде ја вметнуваш RAM меморијата. Матичната плоча мора да е чиста и да нема прашина.

Offline i_ivica

• Нов член
  • *
Зошто не пробаш како што ти кажа batka, да ја исклучиш SATA опцијата во биосот пред да почнеш со инсталација. Windows XP мислам дека нема SATA драјвери. Прилично сум сигурен дека е тоа.