Го копирав мојот пост од темата за Bold Audio звучниците за да не се меша со таа тема и за да продужиме со дискусијата за мојот проект.
Абе Маки од тој твој проект видовме само едно сликиче -и ништо повеке.А тоа што си пресметувал и мерел,па параметри,па барем димензии да нацрташе,како за проектче...ама,ништо не видовме.
batka, претеруеш!
Осим сликичето постирав све што треба,секој да може да го клонира истиот проект ако сака.Ево што сум напишал:
Басчињата се 10cm Simsonik SW410 ,твитерчињата прво беа Simsonik DT 5310 A али ептен крчеа од изобличење па ставив Biеma BMH-1301.Волумен на кутија унутра е 7 литри,бас рефлекс цефка фи=45мм пластична за канализација со дужина 11cm.Скретницата ја правев со електрични мерења на импеданцата и на басот и на твитерот у околина на резната фрекфенција 5500Hz,за басот филтер 12dB на октава: калем 0,56mH и кондензатор 4,7 микрофаради,за високотонецот филтер 12dB на октава: кондензатор 2,2 микрофаради сериски со отпорник 3,9 Ома и после калем 0,18mH, твитерот у фаза со басот.
И што ти фали уште? Димензии на кутијата?
Па фино лепо напишав: кутијата има волумен 7 литри!
Не знаеш да прорачунаш димензии на кутија за да има 7 литри?
ОК,ево само за тебе и за сите оние што досега не научиле множење:
170x155x265mm (димензии унутра у кутијата) =7 литри
или може и ова:
180x145x268mm
или секоја комбинација на три бројки што помножени даваат 7 литри (само да се пази да има доволно место за монтажа на драјверите и цефката).
Јасно ли е сега?
Ги напишав сите вредности на скретницата,исто и димензиите на бас рефлекс цефката.Што ти треба уште??
Ги бараш ТС параметри на басчето Simsonik SW410 што сум ги измерил?
Па ти си тој што цело време викаш не чинеле ТС параметрите.. Стварно не те разбирам..
Ево што ТС параметри сум измерил: fs=78Hz Qts=0,9 Vas=4 литри.
Параметарот Qts е превисок за бас рефлекс кутија,али намерно така направив,за да извади што више басови.Иначе многу подобри звук ќе се добие со ТЛ кутија,али ќе нема толку басови.
.А за тоа сме те правеле со ЗЕЦ *попара*,
Само покажавте пред сите што све не знаете,што све погрешно правите и у какви све заблуди веруете.
Споено мислење: [time]16 Октомври 2012, 18:04:08[/time]
Со ова сакам да ја усмерам дискусијата на најбитното:
Проектов го постирав за да покажам како правилно се прави комплетен звучник.Под „правилно“ подразбирам еден од овие два критериуми:
1. За некоја унапред одредена цена да се изберат компоненти (драјвери) и да се направи скретница и кутија со кои се добија максимално добар звук за таа унапред одредена цена.
2. За веќе избрани звучници (драјвери) да се направи скретница и кутија со кои се добија максимално добар звук од тие избрани звучници.
При тоа у одредени рамки да се почитуваат желбите на нарачателот: на пример ако сака што више басови -да ги добие! Или ако сака минијатурна кутија -да ја добие! Пошто некои ствари не може да се направат а да не бидат на штета на нешто друго,на нарачателот да му се објаснат добрите и лошите страни на понуденото решение.
У овој случај другарми сакаше најефтин можен звучник,а ипак да има басови.Значи -критериум под број 1,па ги употребив најефтините компоненти што ги имаше по продавниците тогаш.У ствари,имаше поефтини коаксијални звучници за кола,али нивниот звук е полош и неможе да се угради подобра скретница за нив.
Према тоа,потпуно ми е исправна одлуката да се употреби мало и ефтино 10cm басче што бара мала и према тоа ефтина кутија,а batka и ZEC ELECTRONICS ептен грешат у критиката дека не сум требал да употребам 10cm басче.Поголем бас е поскуп и бара поголема и поскупа кутија,па се нарушува критериумот под број 1.Цената унапред беше одредена!
Целава ствар со критиката може да се гледа и од страна на критериумот под број 2: дали за тоа басче и за тоа твитерче јас сум направил максимално добра кутија и скретница?Ја сум сигурен дека е така, а batka и ZEC ELECTRONICS ако мислат дека можат подобро,слободно нека дадат подобро решение со истото басче и истото твитерче.Па после ќе ги споредиме чиј проект подобро свири.