И на крај : јас му посочив конкретен нацрт со конкретни димензии ,бројки итн.И тоа од колега од Форумов,а не мој.А твојот конкретен предлог
Јас правам по онаа кинеската: на гладниот не му давам риба,него го учам како да ја улови.
Напишав туторијал,нека го прочита,све има таму.
Благодарам многу на советите! Јас ќе го ставам во БАС РЕФЛЕКС кутија... Така одлучив и тоа во 45 литарска кутија! Е сега дали ќе можи да ми помогнете да ми пратите цртеж (скица) со отвор за високо тонец (8cm - дијаметар) и отвор за 10" звучник! И исто така каде можам да најдам вештачка волна за дампирање и која му е цената отприлика
А што стана со 10 инча субвуферот?Тој може да иде у посебна кутија.
Не одговори за високотонецот-дали е драјвер со хорна или е обичен твитер?Ако е обичен високотонец,ќе имаш мањак високи.И вишок средни од 10 инча басот.
За отворите погледај ја формулата у мојот туторијал.
Ако сакаш поинаку : внатрешни димензии 560 х 310 х 360 мм ( висина,ширина,длабочина).
,како и две цевки промер 50 мм и вкупна должина 160 до 120 мм ( со проба!!) .Цевка пластична за канализација.
Со вакви внатрешни димензии се добива кутија со 62 литра волумен,многу повеќе од 45 литра.
Цефките ти се предолги,ќе резонираат на прениска фрекфенција,дужината треба да биде мање од 100мм.