Објасни ми, јас реков дека сум од оние ...@ Maki гледам сакаш да бидеш конструктивен и да помогнеш на колеги кој недоволно ја познаваат проблематиката ( можеби и јас спаѓам во нив)...
Ајде нека ти биде,ќе објаснам за ова:
Тачно,ти нигде не напиша дека напонот низ секундар не зависи од струјата,али секој твој пост иде у тој правец- ги оспоруваш моите мерења (без основа!) и поставуваш неколку прашања у тој правец,
Со каков инструмент го мереше напонот и дали твојот инструмент ја мери максималната , средната или ефективната вредност на напонот?
Со ова прашање сакаш да ги оспориш моите мерења.Зашто??
Мерев со дигитален мултиметар.Исти резултати ќе беа и да мерев со аналоген волтметар.Или ти мислиш поинаку?
Уопште не е битно дали мојот инструмент мерел максимална, средна или ефективна вредност на напонот,инструментот стално мери исти тип (макс., или среден, или ефектив.) на вредност на напон.Инструментот ми покажа различни измерени напони (од исти тип!) на секундар при различни струи низ секундар и со тоа е докажано моето тврдење.А ако ти мислиш дека нешто сум погрешил,може ли да кажеш што сум погрешил?
Ако се знае еден тип на вредност на напонот (максимална,средна или ефективна),со едноставни формули еднозначно се добиваат другите два типа вредности на напонот,па свеедно е кој тип на вредност (максимална,средна или ефективна) на напонот е измерена.
Скоро сите волтметри и мултиметри мерат ефективна вредност на напонот.У штекер у зид имаш 230V
ефективен напон.
Кога веќе бев толку фин да ти одговорам на прашањата,дали ти би бил исто така фин да ми одговориш
дали ти ги оспоруваш мерењата што сум ги направил, или не?Ако не,зашто ги поставуваш овие прашања?А ако ги оспоруваш моите мерења,може ли најпосле да прочитаме од тебе што е тоа што сум погрешил?