На тема навојни вретена , за сите оние кои сакаат да видат како изгледа професионална изработка , не импровизации од авто дизалици и слично , јас имам постирано во рубрика продавам , степ мотори , најдолу неколку навојни вретена индустриско производство , не правени на дребонг , или некој друг вид на импровизација , не го директно набавени од германија .
тоа се остатоци од еден проект , значи навојот е квадратичен и има опција со еден или два почетока , најосновно вретено е со еден навој , -спирала, мегутоа јас таму имам и прикажано вретено и со два почетока значи со два навоја - спирали, има и со три , и повеке , и цената се удвојува и утростручува кај овие мулти навојни вретена , но затоа во експлоатација на цнц машините со такви вретена прецизноста е огромна , а и векот неколкуратно зголемен , исто така за мутерот сакам да дадам еден мал осврт, јас таму имам изработено мутер од перт пластика , специјана за изработка на тој сегмент , јас ја набавив во стапин ф = 40 мм и од неја се сечат парчиња и на дребонг се реже штрафот професионално, ова е едно од ефтините решенија но многу функционални и со голема точност, делот при експлоатација што се аби е мутерот од перт, пластиката , а подмачкувањето е со специјална бела маст , сигурно сте ја виделе во принтери или видео рекордери на зупчаниците , другите опции месинган мутер , или во најпрофесионална верзија мутер со кугличасти лагери , се извонредно скапи , и тешки за набавка , бидејки во мк, сеуште никој не почнал да се бави со регуларна продажба на делови за изградба на цнц проекти,како што има во германија , продавници каде може да купите се за цнц , до штрафче , било за хоби или професионални машини.
еве на долните слики може да видите како сето тоа изгледа , ова е за оние дечки што сакат да направат нешто по професионално , дури и машина со која некои може да си обезбеди и мала егзистенција ,посебно е битно цврстината на челикот од кои се изработени навојните вретена , во случајопт долу тоа е некаде од 16 роквела, значи дадени се остатоци на делови од еден професионален проект за фрезанје на иконостаси , и сегменти за ексклузивни мебели од полно , дрво дуборези.