и мене не ми се допаѓа, стартова по 10-тина процеси и само ми набива од меморијата која и онака ја немам
моментално сум на опера, има се што ти треба, има емаил клиент, има букмарк бар (класичен) и има нешто што го нема кај другиве пребарувачи, а тоа ти е speed dial, панел каде што страниците се наредени и со кликање си ги отвораша, ти покажува име и слика од страницата што е многу добро за некои работи, друго лентата каде што се пишува адреса се развлекува, па така можеш да ја спуштиш надолу и да гледаш што има во табовите без да ги отвораш страниците, нешто како мини пребарувач
има турбо што е многу корисно кога немаш или ти е поминат лимитот, го активираш и ги запира сите непотребни работи да се лоадираат, со што пребарувањето си продолжува по „стандардна“ брзина. Имаш аддони за се и сешто, плус има едно поле Unite каде што можеш да направиш приватен хост и да споделуваш директно фајлови од кај тебе од компјутер, се тоа може да се заклучи и кој има пасворд да работи кој не ништо
имате фрижидер каде што можете да лепите лепенки со текст (многу корисна работа) има медиа плеер и слично ..
друга корисна работа е нешто налик нотпед каде што со селектирање на текстот и преку опциите на десен клик што ги има можете да го снимите веднаш нештото
можете се и сешто да пребарувате во барот за адреси, пр. селектирате текст и може тој текст да го пребарате многу едноставно
има нешто налик на преведувач, ама не го користам и не ни знам како работи, и има мал милион други работи..
јас сум презадоволен од операта и не планирам да ја менувам, не е воопшто спора, дури за некои работи е побрза од хромот.
Единствен недостаток е што малку потешко се наоѓаат адони кој ги има за хром и за мозила