Се надевам вечерва ќе имам малкуцка барем време да ја направам на прото-плочка шемата од Devil, само ме плаши тоа што кога го користев едниот излез од трансформаторот за едното појачалце трансформаторчето се загреваше ( многу млако, но се загреваше ). Дали тоа значи дека неговата снага е премногу мала за тоа интегралче???
Ако е само млако, нема проблем
. Ќе издржи
. Допри го кај жиците, каде што се намотките на трансформаторот. Ако не се жешки жиците, нема да има проблем
.
Исто така да спомнам дека моментално имам за тест само 6 омски звучник. Дали тоа може да претставува проблем
Барем од моето досегашно искуство, во принцип, засилувачите со интегрирани кола се неуништливи
. Пред се бидејќи имаат заштити од еден куп работи (прегревање, преголем влезен напон, краток спој на излез, итн.). Е сега, со TDA2003 немам работено (може и имам, ама не ми текнува
), така да, со конкретно овој модел на интегрирани засилувачи, немам искуство, ама од моето досегашно искусво, барем за интегрираниве засилувачи имам изведено едно мое лично правило (не значи дека сум 100% во право, ама до сега барем ми функционирало
): ако работи кога прв пат ќе го пуштиш, најверојатно ќе работи засекогаш
. Ми се случило да ми изгорат и интегрирани засилувачи, ама најчесто по моја вина (сум направил спој некаде или не сум врзал некој пин или сум го врзал на погрешно место...). На пример, не ми се случило да ми изгори интегриран засилувач од прегревање. Но, затоа ми се има случено да ми изгори од погрешно врзано напојување
. Е сега, иако повеќето од овие интегрирани засилувачи имаат заштита од краток спој на излезите, не е препорачливо „да си играш“ и да ги краткоспојуваш (како што јас знаев да правам
) бидејќи, можеби нема да изгори по првиот краток спој, ама по 5, 6, 7 по ред краткоспојувања, ќе изгори
. Така да, не се плаши, иако можеби е декларирано колото за работа со 8ohm-ски звучници (не знам, не сум го прочитал datasheet-от на TDA2003, барем не во последно време
), најверојатно нема да има проблем ни со 6, а ни со 4ohm-ски звучници
.
Шемата која ја користам за изградба е оваа :
Нели со TDA2003 ќе го правиш... односно, јас барем колку што разбрав, засилувачите се веќе готови
.