Author Topic: Дискусија: Разлики од кондензатор до кондензатор во репродукција на звукот  (Read 12510 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12110
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Интересно ;). Убава листа и критики на кондензаторите кои се користат во аудио техниката ;). Не сум сретнал ваква листа на друго место (иако морам да признаам дека не сум ни барал ;D).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3615
 • Gender: Male
да, во рпаво си за пинот, како почетник не обрнував воопшто внимание на кондензаторите. Патем ако може некој да стави дијаграм од зависноста на фрекфенцијата и отпорот на кондензаторот, еср мислам се викаше, каде што се гледа дека не секогаш за повисока фрекфенција кондензаторите имаат помал отпот(идеалните да, но нов ги има само во тетратките  :) )

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3217
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
за отпор пресметување се смета со Rc=1/(2*Pi*f*C) а тоа еср се мери, има на форумов шеми некои за правење на инструменти за мерење на еср..
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Integral

 • Нов член
 • *
 • Posts: 35
 • Gender: Male
  • http://elektronika.5forum.info
Kada se kondenzator nalazi na putu zvucnog signala, najbolje je da to ne bude jedan kondenzator, makar i najkvalitetniji.
Uvek je bolje nekoliko razlicitih kondenzatora spojiti paralelno.
Na primer, elektrolitski, keramicki i stirofleks. Kapacitet se sabira, a ovako dobijeni kondenzator ce biti kvalitetniji od svakog pojedinacnog kondenzatora.
servisploca.com

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12110
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Kada se kondenzator nalazi na putu zvucnog signala, najbolje je da to ne bude jedan kondenzator, makar i najkvalitetniji.
Uvek je bolje nekoliko razlicitih kondenzatora spojiti paralelno.
Na primer, elektrolitski, keramicki i stirofleks. Kapacitet se sabira, a ovako dobijeni kondenzator ce biti kvalitetniji od svakog pojedinacnog kondenzatora.

Епа баш тоа и зборувавме, дека таа теорија според некои практични проби, и не се покажала како баш многу добра пракса, иако лично јас го немам пробано ова.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline izotop

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 357
Kada se kondenzator nalazi na putu zvucnog signala, najbolje je da to ne bude jedan kondenzator, makar i najkvalitetniji.
Uvek je bolje nekoliko razlicitih kondenzatora spojiti paralelno.
Na primer, elektrolitski, keramicki i stirofleks. Kapacitet se sabira, a ovako dobijeni kondenzator ce biti kvalitetniji od svakog pojedinacnog kondenzatora.

Лично не сум слушнал подобрување на звучната слика од премостување на  биполарен електролит и МКТ со помала вредност  како и други комбинации во скретници и засилувачи така да избегнувам  да ги комбинирам за да добијам квалитет освен што ги зидам паралелно само од исти вид пример 2 x 2,2 микро МКП  за да добијам 4,4 микрофаради и поголема пропусна површина на кондензаторот . како што имам читано  површината на кондензаторот (читајте максималната волтажа што може да ја поднесе) влијае на полесно пренсесување на танзиентите .
доколку се работи за поголема капацитативност  во скретница на пример 100 микрофаради  нема да биде лошо  да го премостите со некој пример од  0,22 микрофаради како што имам читано  за да добиете подобри високи фреквенции.
 кондензаторите со поголем капацитет ја памтат(меморираат) својата предходна состојба која појава при брзите музички транзиенти може да доведе до  заситување на кодензаторот и да ги замати високите фреквенции ,затоа со поголеми вредности на кондензаторот обично премостувам и еден кондензатор со вредност 1/500 од вредноста на големиот кондензатор.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3615
 • Gender: Male
а можда ако с епаралелно брзани кондензаторите шумот ќе се намали, патем, не би требало кондензаторот сам од себе да произведе шум. секако дека ќе врзиш 3 на пример квалитетни кондензатори, а не штогоде. Ја мисла дека е подобро да врзиш паралелно 3 него само еден, поради тоа што отпорот не секогаш се движи по Rc=1/(2*Pi*f*C), поради аномалиите на реалните кондензатори, значи како што на тетратка водот за струја има отпор 0, а во пракса не може да се изведе, слично и кондензаторите може да имаат повисок отпор на некоја повисока фрекфенција.. незна дали спомнавте погоре, за отпорниците најпожелно е да се користат метал филм, или други квалитетни отпорници, а строго да се избегнуваат жичаните отпорници(претежно со мал отпор и поголема моќ, како кај емитерот од отпорниците на пример) поради фактот дека имаат својство на индуктивен елемент, поради самата констукција- претежно волфрам или кантал се намотани како спирала околку ќерамичко јадро.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3615
 • Gender: Male
да, со тоапотполно се слозувам- треба експериментирање, па макар и некоја мала дисторсија може позитвно да влијае

Offline Maki

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 721
Кај кондензаторот (ако се повеке во паралела,исти) су приметил дека се добива на брзината на преносот на звукот.Можеби тоа влијае на квалитетот на звукот,без разлика што капацитетот  влијае на пропусниот опсег.Звукот е чудна направија и некогаш треба мнооогу експерименти за да дојдеш до некоја боја ,која ке ти се допадне.
Паралелно споени 2 исти кондензтори имаат 1/2 паразитна индуктивност,со 4 исти у паралела паразитната индукктивност е 1/4, така има брзина у звукот у однос на еден кондензатор со иста укупна капацитивност.Не е све у експерименти,треба да се знае и теорија.

Offline izotop

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 357
Одг: Дискусија: Разлики од кондензатор до к&#
« Reply #24 on 26.03.2012, Monday, 20:40:19 (Edited 26.03.2012, Monday, 20:42:12) »
Џабе се заморувате, тоа во пракса на уво до  толку воопшто не се забележува .
Добро е да се знае и истото да се применува во ситуации кога е потребна поголема вредност на некој кондензатор најчесто во скретници .
А и кога ќе се земат во предвид сите други вредности (квалитетен извор на звук квалитететн запис на звук , па сите шумови кои ги генерираат активните компоненти и на крајот квалитетот на драјверите кои ќе ви го пренесат звукот до уво , ќе видите дека мора експеримент но во однос на квалитетот и составот на кондензаторот а помалку во однос на индуктивните паразитности .
Во напојувачка секција на засилувач ако се работи за навистина квалитетен засилувач вреди да му се стават можеби и 60 комада по 1000 микрофаради наместо пример два од 30 000 микрофаради навистина ќе добие во брзина и чистина во сложени пасажи особено во делот на високи фреквенции , но истото ќе го чуете само доколку сите други компоненти од звучниот ланец се на потребното ниво особено звучниците .
Така да теорија да но многу повеќе му верувам на моето уво.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3615
 • Gender: Male
теоријата е за да знаеш што да експериментираш. Теоретски можеш да ај пресметаш амплитудата, па ако си фрик и да ја разложиш, но ако не ја слушниш нема да знаеш како звучи.
Како што разбрав, паразитната индуктивност се намалува пропорционално со бројот на кондензаторите, па за три кондензатори ќе имаме 1/3..
Мислам дека има кондензатори(барем кај старине радија како дете што има одмотувано) кои што се изработени од повеќе кондензатори, но во едно куќиште, слично како што 2н3055 транзисторот на пример е изработен од n помали паралелно врзани транзистори скоцкани под едно куќиште.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3615
 • Gender: Male
batka, за пасивна свртница станува збор ?

Offline izotop

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 357
Маки и Батка да се состанете и да пиете едно пиво  и да ги разложите вашите теории во децимала  а ?.
Зошто толку теорија звукот е сепак субјективна работе  земете  залемете еден кондензатор и слушнете ја разликата  ако ви одговара  тоа е тоа, ако не ви одговара одете понатаму здравје .
Не треба толку теории секој од вас може  да дизајнира добар засилувач или  звучник само ако  научи добро да слуша , а не само да  продава тоа што го знае . слушајте и експериментирајте до степен додека не дојдете до  звукот што ви одговара  ионака тој звук нема да одговара на друг не се трудете да се покриуете со теорија секогаш немоше да ги објасни работите до крај .

Offline izotop

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 357
Батка прашањето е дали кога лемиш кондензатори добро ли ги слушаш  , верувам дека е така  со добра пијачка пошто тоа е вистинската работа,  а ако не ти се пие со други и тоа  е твоја  односно ваша работа  мене не ме засега , само ми е досадно да се препиркате на теоретска база односно сечете влакна на пола само  за да се докажете кој е во право , а темата не  е за сечењ влакна туку за типови на кондензатори применливи во аудио техника така да правете што ви е кејф , виртуелно заколете се  околу празни  препирки ако ви се прави кејфот . Нема да ви сметам . Само мислам дека со листата што предходно ја истакнав од Озрен Билан  ќе му помогнам на некој почетник или  аматер  што сака да дознае за  звукот и кондензаторите и  да научи нешто .

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12110
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Па вака е глупаво, сега темава на ништо не личи, половина и повеќе цитати никаде ги нема :(.

Ајде престанете да се препирате и едноставно кежете си го мислењето и готово. Не гледам поента да се препорате, темава е за размена на мислења, не препирања :(.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."