Quote from: DX-er on 27.03.2011, Sunday, 19:50:04не не, јас земам напон од готово напојување кое има чист напон без брум и сл. глупостиСиметричен или обичен?
не не, јас земам напон од готово напојување кое има чист напон без брум и сл. глупости
обичен, има само плус и минус
а униметарот како да го поврзам на излез?
Quote from: DX-er on 27.03.2011, Sunday, 19:57:14а униметарот како да го поврзам на излез?Врзи го плусот (црвената сонда) на излезот од 7905, а минусот (црната сонда) на масата од 7905 . Ако е вака врзан унимерот, и ако се е во ред, треба да покаже -5V .
Quote from: GigaWatt on 27.03.2011, Sunday, 20:04:19Quote from: DX-er on 27.03.2011, Sunday, 19:57:14а униметарот како да го поврзам на излез?Врзи го плусот (црвената сонда) на излезот од 7905, а минусот (црната сонда) на масата од 7905 . Ако е вака врзан унимерот, и ако се е во ред, треба да покаже -5V .При напон од 9V тестирав и на излез даде некој 3V кои не веа - . Ова значи дека е расипан ?
При напон од 9V тестирав и на излез даде некој 3V кои не веа - . Ова значи дека е расипан ?
Quote from: DX-er on 27.03.2011, Sunday, 23:23:37При напон од 9V тестирав и на излез даде некој 3V кои не веа - . Ова значи дека е расипан ?Сигурен си околу распоредот на пиновите? Чиво производство е? Симни datasheet ама од тој производител и види дали правилно си го врзал . Мене ми се има случено да имаат различен распоред на пинови 79XX од различни производители .
Марка ST е, иначе поврзав вака: плус 9V на првиот пин, во средина поврзав минус од напојувањето и на крај излез. Иначе униметарот, црвеното стапче на излезот а црното на средната жичка каде се поврзува и минусот од напојувањето.После пробав и обратно плус и минус и даде исто позитивен напон но само 1v
вака даде негативен напон од 5,25В а влезната волтажа беше 12В, е кога наместив на 17В влез тогаш даде минус 10 волти? Зошто 10 а не 5? Значи пак не регулира добро
Друго нешто, ми е сомнително дека работи бидејки вака ако поврзам и 7805 пак ке покаже негативен напон бидејки плусот (црвената) од апаратчето е поврзана за плусот од напојувањето а пак црната од апаратчето е ставена на излез кој што и да е позитивен напон пак ке покаже на апаратчето како негативен, нешто како обратен поларитет би дошло.
еј да, извини... сега поврзав првата жичка на плус од напојувањето средната на минус. апаратчето, црвената на излез а црната на минус и при влез од 13В даде 8В и тоа не беше негативен напон