Author Topic: 180W DC/AC Претворувач  (Read 1195 times)

Offline donis92

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 512
 • Gender: Male
180W DC/AC Претворувач
« Opened on 27.01.2012, Friday, 14:49:30 (Edited 19.09.2017, Tuesday, 00:07:07) »
Шемава ми е користена во комбе и одлично без проблем работи телевизорче и двд!!! кој има потреба нека си ја изработи и нека сподели со останатите какви му биле искуствата  :)

d.t

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12572
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: 180w DC/AC Претворувач
« Reply #1 on 27.01.2012, Friday, 15:38:02 (Edited 27.01.2012, Friday, 15:41:38) »
T3 и T4 може да се елиминираат од колото. Не знам зошто се поставени, па особено Дарлингтони. T5 и T6 може да се врзат за колекторите на T1 и T2 преку отпорниците R7 и R8, само што ќе треба на R7 и R8 да им се корегираат вредностите. Ќе треба убаво да се подесат и вредностите на отпорниците R1 и R2 за да транзисторите T1 и T2 влегуваат длабоко во SAT, што повторно е потребно за правилно тригерирање на T5 и Т6. Мислам дека целата секција со T3 и T4 е некако предимензионирана и непотребна.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: 180w DC/AC Претворувач
« Reply #2 on 28.01.2012, Saturday, 15:25:40 »
Колега,ако може да одвоиш малку време и да земеш да ги црташ шемиве во некој програм,вака не личат,а има и некои ситни грешки кои можат некого и да збунат.