Author Topic: DC to AC converter со НЕ555 (NE555) и ТИП42А (TIP42A)  (Read 1315 times)

Offline donis92

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 512
 • Gender: Male
DC to AC converter со НЕ555 (NE555) и ТИП42А (TIP42A)
« Opened on 26.12.2011, Monday, 21:32:15 (Edited 19.09.2017, Tuesday, 00:16:28) »
DC to AC converter со НЕ555 (NE555) и ТИП42А (TIP42A)AC to DC ИЦ Серија инвертер DC-AC произведува излезен наизменичен напон .

NE555 конфигуриран за ниски фреквенции представува осцилатор. Фреквенција може да се промени од 1950 до1960.

Овој DC-AC инвертор шематски произведува на излез наизменична струја, и фреквенција. 555 е поставен на ниска фреквенција, може да се конфигурира во фреквентен опсег 50-60 Hz,со R4 потенциометар.

Подесување на напонот на Т1.
Моќност (во вати) мора да изберете различни делови.

влезниот напон е насекаде +5 V +15 V DC, работен напон ЗЗП 2700uF се приспособат за тоа.
Q1 се видовите на замена: TIP41B, TIP41C, NTE196, ECG196, итн Q2 видови на замена се: TIP42B, TIP42C, NTE197, ECG197
d.t

stefanjanevski

 • Guest
Одг: DC to AC converter со НЕ555 и ТИП42А
« Reply #1 on 26.12.2011, Monday, 21:53:11 »
А на трафото секундарот колкав треба да биде???

Offline ivica.s

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 369
 • Gender: Male
 • RF Guru
  • Регистрирај се и заработи на envato.com
Одг: DC to AC converter со НЕ555 и ТИП42А
« Reply #2 on 26.12.2011, Monday, 22:07:14 »
А на трафото секундарот колкав треба да биде???

Па мрежно трафо 220/9 волти  може да ставиш, нормално наопаку. 

Ама како што ја гледам шемата, не е овој инвертор предвиден за некоја голема моќност, можеби до кај 10-тина вати.

Offline donis92

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 512
 • Gender: Male
Одг: DC to AC converter со НЕ555 и ТИП42А
« Reply #3 on 26.12.2011, Monday, 22:15:24 »
НЕ треба да се промени жица на трансформатор. Само пробајте со некои стандардни адаптер ТРАНСФОРМАТОРИ
 220VAC НА 3,4.5,6,7.5,9,12, ИТН.
d.t

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12572
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: DC to AC converter со НЕ555 и ТИП42А
« Reply #4 on 27.12.2011, Tuesday, 00:56:20 »
Убава е идејата, ама слабо е ова :S. Како што рече ivica.s, до кај 10W моќност би рекол дека може да даде, не и повеќе од тоа :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."