Епааа... не се купува телевизор од ebay
.
Купуваш ситни работи. Уредчиња, ова она... јас и облека не би купувал од Кинезите, ама гледам некои купуваат. А за телевизори и такви работи, си има продавници и ќе си купиш од таму.
А за scams, да има. Јас така нарачав 512GB flash (
)... си викам, ај, може навистина прават толкави, иако немам видено никаде online толкав да се продава, ама па... ситна пара беше (6, 7 долари, така нешто), си викам, ај, ќе го земам па и да е scam, ќе си ги вратам парите назад. И навистина, така беше. Flash-от беше од 8GB, а во firmware-от му беше сменет капацитетот на 512GB. Ако пробаш да запишеш повеќе од 8GB на него, explorer се блокира и паѓа и... толку. За среќа, на време си ги вратив парите (му пишав дека не ми стигнало), а по недела или две, продавачот беше баниран од ebay.
Треба да знаеш да препознаеш. Ако нешто ти изгледа дека е "too good to be true" (многу поевтино во однос на истата работа кај нас, особено ако станува збор за некој уред за масовна потрошувачка, како што е телевизор, телефон или нешто слично), да, најверојатно станува збор за scam.
Ќе научиш по некое време
.