Еве мене денес што ми стигна од ebay, PSU тестер
. Го има да се купи и кај нас, ама искрено, страв ми е прашам колку чини
. Само знам дека цел „као демек“ комплет за сервисирање на PC-иња Gembird (има во него некои Кинески шрафцигерчиња, некои додатни алатки и тестеров) во Anhoch чини 3500
.
Лани беа доста поскапи, околу 20 долари мислам дека беа, сега ептен им паднала цената, овој мислам дека го платив околу 7 долари
.
Бидејќи сите знаеме како се внатре изведени овие Кинескиве уредчиња
, прво го отворив и прелемив, па потоа пак го склопив
. Морам да признаам дека ме изненади тоа што користеле некој ефтин флукс при лемењето
. Воопшто не очекував дека ќе начекам флукс во него
.
Еве како изгледаше пред преправката.
А еве како изгледаше по преправката
.
Можеби не се гледа убаво на сликите, ама прелемувани се скоро сите лемови, освен оние на SMD компонентите, тие немав нерви да ги прелемувам
. Освен тоа, и не изгледаа баш така лошо
. Отпорникот за оптеретување (некои напојувања не палат ако забележат дека нешто не влече струја од нив
) не грее премногу, што значи дека моќноста не му е поддимензионирана, па затоа не го ни сменив
.
Околу прецизноста, релативно прецизен е, освен 12V-ниот rail кој покажува за нијанса понизок напон. Мерено со волтметар, јавува околу 11.83, 11.84V, а со тестеров покажува 11.7V, но ова не е толку проблематично
. На напојувањата кои имаат подуени кондензатори, најчесто им варира излезниот напон на скоро сите rail-ови, особено на 12V-ниот rail, а тоа лесно ќе се забележи (цифрите ќе шетаат).
LED диодите за 3.3, 5 и 12V-ниот rail светат, но само ако е приклучен SATA конекторот, не и ако се приклучени главните напојувачки Molex конектори, што и не е баш практично, но тоа е што е
. Можев и тоа да го преправам, ама нема потеба, тестерот си има волтметри кои ги јавуваат напоните на Molex конекторите, така да, не е проблем, веднаш се гледа дали фали некој напон
.
Тестерот титка ако не го приклучите 4 пинскиот 12V-ен додатен Molex конектор
бидејќи тој напон го мери засебно. Кај некои поскапи напојувања, овој rail е изведен засебно од стандардниот 12V-ен rail на 20/24 пинскиот Molex конектор, но ова е толку ретка ситуација, кај нас ретко кој има такви напојувања, повеќето се класични Кинески ѓубренца
, така да, мислам дека ова не им требало
. Подобро да се концентрирале на прецизноста на инструментот отколку на оваа ситница
. А инаку, без проблем работи и со 20 пински и со 24 пински напојувања
.
Уште една напомена, ако некој планира да купува ваков тестер. На тестерот е означено каде треба да се приклучи 4 пинскиот конектор за 12V-ниот rail, ама се фаќа и на конекторот до него, каде што е 6 пинскиот конектор за напојување на графички картички.
Немојте случајно да сте згрешиле и да го врзете 4 пинскиот конектор на тоа место. Јас за малку ќе се зезнев, ама среќа забележав на време дека сум згрешил
. Распоредот на напонските пинови на тој конектор е обратен од оној на 4 пинскиот, па ако го врзете така, ќе го краткоспоите 12V-ниот rail со маса, а тогаш... кој знае што ќе се случи
. Така да, проверете два пати пред да врзете
.