So ovakov konvertor i so trafo od ATX moze da se izvlece dovolno struja da se napaja eden TDA7294 bez problem
Za povishe snaga treba pojak trafo i pojaki namotaji. Ushte ne e istestirano da se namota na EL35 drugi namotaji i da se proba dal ke se dobije pojaka struja. Imam u plan da koga ke odam za Vranje oti sum trenutno vo Beograd isprobam i ovaa varijanta so rucno namotan trafoo. Na isti princip e uraboten i ovaj konvertor na ovaj link:
http://diy.elektroda.eu/samochodowy-wzmacniacz-subwoofera-100w/?lang=en
Al takov trafo teshko da ke se najde oti on ima posebno za 12V posebno za 5V i posebni zici na 0V a deneska e standard da se od 5V dodavaat namotaji do 12V. Taka deka ako vi se bendisuva ovaa varijanta mozete slobdno i nea da e pravete samo trafoto go uklopite kako jas u mojot konverter i toa e toa
Konverterskio del e isti i kaj mene i kaj ovaj od gornio link samo e drug trafo koristen nishto povishe
Pozdrav
Споено мислење: 26.10.2011, Wednesday, 20:55:55
Da bi objasnil ke go pastiram del-o od eden prijatel koji detalno objasnuva matematicki kolku mozeme struja da izvleceme od ovaj konvertor. Pishuvano e na Srpski al ako neshto ne e jasno slobodno me pitajte i ke razjasneme se
eve ovaka neka ni pocetna tocka bide ovoa:
http://www.elektronika.ba/forum/download/file.php?id=2549&sid=2178b0243d0ab4fe50d6152c61498f23
i sega citat i objasnuvanje od drugar i kolega @LAF-a od Sarajevo:
da napravimo kratku energetsku bilansu navedene naljepnice SMPS napajanja deklariranog kao
550W
- konzumacija iz gradske mreže 230V/5A ---------- 1150 nazovimo W(vati) ili VA(voltampera) prilično
velika, kako je SMPS napajanje za gradsku mrežu kapacititivni potrošač sa cos fi blizak negativnoj
jedinici , a napajanje deklarisano kao 550W daje faktor iskoristivosti blizak 50%.
- zbroj svih snaga na izlazu (umnožak struja i napona na pojedinim sabirnicama)----442,5
-dvije posljednje cifre daju nam ukupnu efikasnost ovog napajanja oko 80%,tačnije 80,4% što je
prilično dobar rezultat.
-ako trafo iz ovog napajanja upotrijebimo za SMPS 12 to +/-35V, i uz postignutu efikasnost od
80% ( potrebno je da trafo i SMPS rade na f r e k v e n c i j i za koju je trafo i proračunat) dobit
će mo rezultat od 356W.
- u praksi nije tako. iako gubici u trafou i u obrnutoj konfiguraciji ostaju isti, gubitke
komutacije prekidačkih elemenata, tranzistora u sada primarnoj strani, i gubitke u ispravljačkim
elementrima sekundarne strane možemo izračunati i odbiti od ovih 356W i dobit ćemo rezultat
vrlo blizak na naljepnici napajanja sumi u posljednjem uokvirenom redu što je 263 W. podijelimo li
ovu cifru dobijenim naponom, u ovom slučaju 70V dobit ćemo 3,757 A.
Sa ovim možemo uvijek računati.
N a p o m e n a: trafo m o r a uvijek raditi na frekvenciji za koju je proračunat. Nekadašnja AT
napajanja radila su na 25 kHz pa trafo od 150W napajanja je veći od ATX napajanja od 500W ali
koji zna sa kolom TL494 raditi i na 200 kHz, sa drugim kolima i znatno više.
Na ovoa samo mozam da dodadam deka ako se vekje zima trafo od ATX i TL494 treba da se zeme i kondenzator od 5-ta nozicka na TL494 so si i bese u atx oti so taj se odreduva rabotnata fekvencija na transformatorot. ovicno e 1nf ili 1,5nf. Na mojata plocka e toa obelezeno so C* i pishuva frekvencija koj za koja eve go i mojot citat:
Na 5toj nozici TL494 ima jedan kondenzator obelezen sa " C* " a to je bash iz tog razloga shto je objasnio LAF a to je radna frekvencija transformatora i to za 2,2nF osciluje na 25KHz, 1.5nF na 40KHZ i 1nF na 50KHz. Ja sam kod mene stavio 1.5nF i probao sa par transformatora i svi su radili moze i da se vidi na atx-u kad se skida trafo ukoliko je izveden sa tl 494 koj kond ima i time ce se znati tacno za koju frek je predvidjen i ako nishta drugo kad se vec sve skida sa atx-a mozete slobodno i ovaj kond da skinete i stavite na C* zajedno sa trafoom i eventualno TL-om radice 100%
Sad sam pogledao par plocha atx-a svuda je uglavnom ili 1n ili 1,5n.