Ако има 4 изводи, четвртиот најчесто е врзан за маса. Во ситуацијата со 3 изводи, нема извод кој оди кон маса.
Гигават нели секаде е со четири јас колку што знам 3 фази и заедничкото звездиште звездиштето тоа е кај тие со четири изводи.Е сега тие со три јас не сум видел вие викате во триаголник се врзани добро трите фази и заедничкиот каде ќе оди сигурно претпотавувам на маса.Јас вака мислам ако е поинаку кажете да не грешам пошто такви стари не сум видел со 3 изводи јас ви викаам и пентиум 3 од 2000 година имам отворено и тој беше со 4 извода на моторот од хард дискот,и 286 исто.Но чим вие викате дека има и со три изводи тоа е закон има бидејќи вие имате искуство во електрониката јас не сум видел такво моторче од хард диск уште. Значи врзан е во триаголник конфигурација каде ќе оди заедничкиот извод може да ми кажете пошто незнам јас мислев дека на маса оди.Незнам бидејќи не сум сретнал во триаголник конфигурација.Пошто нели еве и кај големите мотори кога се во ѕвезда врзани имаме R,S,T и нула тоа е точката која се вика ѕвездиште јас колку што знам и кај триаголник имаше нула или нема па со три само да е,мора да има и заедничка нула ова е за големите мотори ама сигурно овде принципот на работа кај овие од хард диск е ист.Само што овие работат со правоаголни сигнали не со синусни.И си има контрола на фазите тоест поместувач на фазите.Нели така е.Е сега заедничкиот извод кај триаголник зошто не би одел на маса незнам.Мора да има некое објаснување за кое јас незнам.Јас мислам дека треба да оди на маса и кај триаголник.Но незнам зошто вие рековте не.Сигурно има нешто што се разликува од тие за наизменична трофазни мотори што се претпоставувам. Ипак е ова електроника се е можно
.
И така е според мене сите мотори од хард диск се со 4 изводи.
Не се сите со 4, има и со 3 изводи. Во триаголник конфигурација им се намотките, не во ѕвезда .
Кај ѕвезда имаме три фази и ѕвездиште затоа се 4 извода а овде кај триаголник исто имаме три фази каде ќе оди заедничкиот