Giga можеш накратко да објасниш како се „барата“ со колово,јас мислам дека знам,ама не сум многу многу сигурен
Си монтираш еден испитен шилец (сонда) и си пипкаш низ колото, кај ќе најдеш музика, значи таму има сигнал
, каде што нема музика, нема сигнал. Само што треба прво да му доведеш сигнал
. Обично се користи за сервисирање или поправање на било какви уреди кај кои поради било кој причина сигналот е изобличен на излезот од уредот (мислам на аудио сигналот) или воопшто го нема, го следиш патот на сигналот преку воддовите, транзисторите, операциските засилувачи и кога ќе стигнеш до компонентата низ која не поминува сигналот (или го изобличува сигналот), значи таа е проблематичната, ја менуваш и продолжуваш понатаму да бараш ако сеуште нема сигнал на излезот, ако се појави сигнал, се е ОК, сте го поправиле уредот
. Особено корисно е ако поправаш аудио опрема, засилувачи, системчиња, all-in-one DVD плеери (оние што имаат се во нив, и радио, и засилувач и DVD плеер, и USB...). Се разбира, може и за домашни аудио конструкции да се користи
.
Споено мислење: [time]17 Август 2011, 00:29:30[/time]
а генератор на сигнал ?
Најдобро се испитува со музика, верувај ми, само со осцилатор тешко се забележува ако има изобличување на сигналот, увото тепко детектира такви изобличувања, од искуство, најдобро е со „реален“ адуио сигнал да се работи
. барем во денешно време е тоа лесно, секое PC има аудио картица
. Порано беше попроблематично, немаше секој во сервисот PC, па правеа и сигнал инјектори, сега имаш и транспортни MP3 плеери, ако толку ви е ќеиф да имате сигнал инјектор, најдете од некаде некој стар MP3 плеер и снимете во него 20 min синусен сигнал, 20 min триаголен, 20 min птравоаголен и пуштајте си ги едно по друго
.
Споено мислење: [time]17 Август 2011, 00:30:42[/time]
ова колку што разбрав е само засилувачот така ?
Во принцип да, но има две додатни компоненти за заштита на засилувачот од прејак сигнал кои ги немаат повеќето засилувачи (како диодите на влезот
).