Author Topic: Пункт Апарат за заварување  (Read 18131 times)

Offline Bojan

• Топ Експерт
  • Turn it ON and keep it ON
супер чим така, а зашто не си ја направил временската регулација? нешто проблеми со шемата или што???
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline puknati

• Стручњак
Временската регулација не ја направив зашто превише време ми одзеде "механиката", ги имам сите делови освен релето, многу побитно ми беше да ја решам струјната, се надевам дека овие денови ќе купам реле па ќе ја направам временската...

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
Одлично си ја направил, чекаме слики кога ќе биде готова ;) ;D... и совети се разбира, и мене ми се прави нешто вакво ;) ;D. Bака одлично изгледа, браво ;) ;D.

Едно кратко прашање, неопходна беше употребата на два трансформатори или не?
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline puknati

• Стручњак
Одг: Пункт Апарат за заварување
« Reply #63 on 20.09.2011, Tuesday, 21:44:12 (Edited 20.09.2011, Tuesday, 21:46:24) »
Веќе е готов и пуштен во употреба, само уште временската која се надевам ке ја направам овие денови, а што да ви кажувам прикаски "овака-онака" вари, ќе ви сликам се утре па ќе си видите.
Морав 2 трансформатори зашто сакав да варам и подебели лимови, пробно варев лим од 2 мм со 1мм...
Сакам сега да си направам некој мал апкан за виткање лимови, ако има некој слики, или имаше знам еден од емитер али го немам тој број, замолувам да ми испрати :-[

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
Сакам сега да си направам некој мал апкан за виткање лимови, ако има некој слики, или имаше знам еден од емитер али го немам тој број, замолувам да ми испрати :-[

Да, имаше во Емитер една „шема“ за мал апкан, ама не знам во кој број беше :S.

Како и да е, не е дозволено јавно разменување на материјали од Емитер на форумот ;).
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline puknati

• Стручњак
« Reply #65 on 21.09.2011, Wednesday, 19:24:59 (Edited 21.09.2011, Wednesday, 19:35:41) »

2 лима од по 1мм

лим од 2 мм со лим од 1мм

До 1мм лимови вари без проблем, али кога заварувам 2 мм со 1мм, осеќам дека му е тешко али иде некако.

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #66 on 21.09.2011, Wednesday, 19:36:28 »
Одлично направено ;). Значи со три трансформатори супер ќе иде, така ќе му дојде ;) ;D.

Offline Bojan

• Топ Експерт
« Reply #67 on 21.09.2011, Wednesday, 19:37:54 »
де бе гига, брод да не заваруваш со 3 трансформатори  ::) доста му се и два... иначе завариве супер изгледаат, само да смислиш нешто што појако ке ги стегне лимовите кога ке ги заваруваш
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #68 on 21.09.2011, Wednesday, 19:39:41 »
де бе гига, брод да не заваруваш со 3 трансформатори  ::) доста му се и два...

Не, мислев за некои подебели работи, не е лошо да се има како опција ;).

Offline Bojan

• Топ Експерт
« Reply #69 on 21.09.2011, Wednesday, 20:14:26 »
ах....3-4мм МАКСИМУМ ако можеш да заваруваш со вакво заварување...за подебело неверувам дека можеш...
(позајмено од batka)

Offline puknati

• Стручњак
само да смислиш нешто што појако ке ги стегне лимовите кога ке ги заваруваш

Незнам што, имаш некоја идеја?

Ако некој го интересира, да не ставам куп слики на форум еве линк па погледајте
Code: [Select]
http://imageshack.us/g/707/510q.jpg/Фала ви на пофалбите ;)

Offline Bojan

• Топ Експерт
« Reply #71 on 21.09.2011, Wednesday, 20:40:13 »
прво што ми текна, ако можеш со некоја сајла да поврзеш некоја како педала доле, за со нога да ја стиснеш...зашто најверојатно со нога можеш повеќе да стиснеш одколку со рака...и така на нога беше ставен и пункт апаратот што го имаме на машински....само тој со пневматика мислам дека беше, али нема везе...многу е позгодно за да го стиснеш со нога отколку со рака да го стискаш, а и рацете ке ти се слободни за да ги држиш лимовите како што треба...
(позајмено од batka)

Offline puknati

• Стручњак
« Reply #72 on 21.09.2011, Wednesday, 20:56:31 »
Многу работа е :(, инаку е добра идеја на педала, али не ми се преправа сега конструкцијата кога и овака ја направив солидно, и управо тоа зашто е со пнеуматика многу е добро, зашто лимовите се стегаат со огромна сила која ја никако нема да ја добијам  >:(

Offline Bojan

• Топ Експерт
« Reply #73 on 21.09.2011, Wednesday, 20:57:28 »
тоа да, ама па со нога каде-каде појако можеш да стиснеш одколку со рака...
(позајмено од batka)

Offline bicikle

• Топ Експерт
напрај ја рачката подолга и ете ти сила.... инаку е ти се арчат врвовите ? од што материјал се наравени ?