Другарчиња со помош на резонантната фреквенција
Fs на бас звучникот се пресметува должината на тунелот на ТL-кутијата!
Бидејќи на времето пред неколку години и јас изработував кутии на жими мајка-изработив ТL-кутија со должина на тунелот од околу 202cm и со предна страна од 20cm. Кога почнав да се занимавам со наука од оваа област дојдов до заклучок дека со оваа должина на тунелот од кутијата за да се дбие
добар, цврст и дефиниран бас (правилно проектирана ТL-кутија) одговара бас звучник со резонантна фреквенција од околу Fs=32...36Hz, а според пресекот на тунелот од кутијата одговара звучник од 6,5" (инчи)!!!
Да заклучам: Значи ќе ми биде потребен бас звучнк со следните ТS-параметри: Fs=32....36Hz, со Qts>0,65 Ef>86dB, P=30W(rms) или поголема, со пречник од 143mm (6,5").
Звучникот треба да го задоволува условот за трансмисиона линија:
(Fs/Qts)<90Еве два примера: Имате еден звучник со Fs=54Hz, Qts=0,35, а друг звучник со следните ТS-параметри: Fs=45Hz, Qts=0,97
Па според условот за првиот звучник се добива 54/0,35=154,2 а за вториот се добива 45/0,97= 46,39 значи вториот звуник е добар за употреба во ТL-кутија!!
Во ТL-кутија најдобро свират евтини звучници, односно звучници со големо Qts.
Сите евтини звучници имаат големо Qts, бидејќи имаат слаб (не мора да е мал магнетот) магнет!!??
Другари мислам сега сум јаесн зошто ми е потребен басс со овие карактеристики!?