Author Topic: Засилување на ВФ транзисторите  (Read 4585 times)

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Засилување на ВФ транзисторите
« Opened on 10.10.2009, Saturday, 02:27:03 »
RF транзисторите појачуваат околу 10 пати ама кога работат во Ц класа. Бидејќи транзисторот на влез се однесува како диода му треба околу 100mW VF (0.6V) за да почне да работи во Ц класа. Значи, ако имаш сигнал многу послаб од 100mW тогаш мора да почнеш да појачуваш во A класа за да стигнеш до 100mW и дури после можеш да ставиш „обично“ VF појачало во Ц класа (со калеми). Е, сега појачување во A класа на VF сигнал кој е помал од 1mW не се препорачува бидејќи ќе треба толку пати да го појачаш што на крајот ќе добиеш самоосцилации и ништо нема да е како што треба. На пример FM модулаторите за во кола имаат премногу мал излез за да може квалитетно да се појача. Се ќе се базира на среќа и доколку некако се погоди да не самоосцилира.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6261
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Борче, стави некоја шема ако имаш за А класа оти јас направив појачало во А класа и освен што добив некакво мало засилување добив и премногу самоосцилации. Ако имаш некоја проверена и добра ке ти бидам многу благодарен. поздрав
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: Засилување на ВФ транзисторите
« Reply #2 on 11.10.2009, Sunday, 02:46:58 (Edited 16.10.2009, Friday, 00:28:44) »
Може проблемот да е и од тоа што немаш пригушница на + от (или минусот ако се работи во спој со заеднички колектор / дрејн), а може да е и до плочката. Еве две шеми на „бафери“ од која првата е онаа стандардната со NPN транзистор а втората е со FET.Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6261
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Засилување на ВФ транзисторите
« Reply #3 on 11.10.2009, Sunday, 11:27:34 (Edited 11.10.2009, Sunday, 11:52:31) »
Фала, мене ме заинтересира првава шема оти е по едноставна а и со BC547, па ме интересира дали ја имаш направено и како работи или пак некој друг ако ја има направено па ти кажал каква е?

На сликава пише 80m buffer да не се мисли дека појачалово е предвидено за 80 метарски банд а не за ФМ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Баферот во суштина е наменет за 80 метарски опсег, значи наместо BC547 ќе ставиш BF199 и ќе работи добро. Сум правел вакви бафери но сите се однесуваат различно во зависност од самиот осцилатор кој го појачуваш, плочката, самото напојување (треба да имаш пригушница на плусот) и излезот (на што е после него поврзан.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6261
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
А со BC547 ке појачува ли во ФМ подрачјето?
На колку волти се напојува?
Тие пригушници од колку дебели феритни јадра се прават и колку намотки треба и од колку дебела жица?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
BC547 е нешто над 100MHz ќе појачува едвај. Иначе пригушница за тие фрекфенции (ФМ) е се што има барем 10 намотки на каков било ферит :)
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6261
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Ок фала за одговорот, само уште да ми кажеш на која волтажа работи тоа појачало?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Од 9 до 12 волти ќе се океј.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6261
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Друже пред да ја составам плочката да те прашам, освен промената во транзисторот дали и некој од другиве делови треба да се заменат со други (56 оми, 100 оми, 10нано и 22пико)? Јас имам 27 пико а 22 немам, ке брка ли работа тој или да купам таков?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Ќе брка, експериментирај малку.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6261
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
дали некој знае дали има некаква разлика меѓу 2N4427 и 2N3866, видов дека 3866 работи на поголема волтажа од 4427 но ме интересира ваше искуство, при 12 или 13,8V со побуда од 100mW дали и двата ке дадат исто на излез или едниот е појак?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
2N4427 на 12V има поголемо засилување од 2N3866 меѓутоа 2N3866 е постабилен бидејќи има помало засилување на 12V а со тоа и помалку хармоници но треба појака побуда. Со 100mW мислам дека почист сигнал а послаб ќе добиеш со 2N3866 (0.5W) додека со 2N4427 ќе добиеш можеби и 1W но мислам дека ќе има повеќе хармоници.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6261
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Фала ти за одговорот, него има ли некој по асален транзистор што дава поголема снага на 12V но да има минимално хармоници? Или  па две добра нема?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6261
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Може проблемот да е и од тоа што немаш пригушница на + от (или минусот ако се работи во спој со заеднички колектор / дрејн), а може да е и до плочката. Еве две шеми на „бафери“ од која првата е онаа стандардната со NPN транзистор а втората е со FET.Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.