Вака ми се свиѓа овој дизајн на звучни кутии,ама па за бељата се „скроени“ за 6,5" звучник...А јас ќе зимам од 8" 100W звучници,е сега дали може да се прошири кутијата,значи поширока да дојде и да може да се стави 8" звучник?Или па ќе треба со пресметки,тие ТС параметри и други тракатанци ?Ова за дома ми е...
Еве ги кутиите
http://oakleyspeakers.tripod.com/MAIN.html
Слободно прошири ја кутијата за да го собере тој 8" бас. Напуни го добро со Лио у ролна,па ако басот звучи премногу суво онда извади по некое парче.
Не ја копирај пасивната скретница од оригиналниот проект!
Споено мислење: [time]30 Април 2011, 12:08:12[/time]
Овој човек апсолутно е незаменлив: абе,јас точно цитирав што си напишал!!!!!!!!
Не искривив ама баш ништо!
Твое е ова:Не ни покушавајте сами да прорачунате и направите пасивни скретници, тоа се прави само со мерења и софтвер и е прекомплицирано за аматери.
Ова е двосмислена реченица - прво велиш не ни покушавајтесами.... а потоа велиш само со софтвер... кој треба тој софтвер да го инсталира ,да прорачуна,да нацрта ?Веројатно тој што прави кутии ,а не некој марсовец.Ама ти велиш - не ни покушавајте да прорачунате....!! Не мислиш сигурно дека со дигитрон или со сметалка дека работиме??? Аматерите ретко прават активни свртници,од искуство,затоа што го поскапуваат цел процес и бараат подоста средства.За почеток,дечки држете се за пасивниве
Ти точно цитира што напишав (треба софтвер), али онда тврдиш тоа не било тачно, требало програми!
Да повторам: софтвер=програми!
Реченицата уопште не е двосмислена,им укажувам на аматерите дека тоа е прекомплицирано затоа што тоа се прави само со мерења и софтвер (програми
). На аматерите проблем им е мерењето,па џабе им е софтвер (програми
).
Активна скретница со TL074 и две мали појачалца TDA што се напајаат од главното појачало коштаат скоро исто ко пасивна скретница. За почеток,дечки држете се до активните!
Свртницата да се прилагодела за повеке луге..ОК! Теоретски е така,линеарно, ама не можам на некој батка ,ако сака ,а јас да му направам свртница БЕЗ среднотонец,ке ми плати 50ЕУ помалку!
Не реков скретницата да се прилагоди на нечии немогучи захтеви,него да биде линеарна ко што очекуваат повеќето луѓе.Ако мора да ставиш среднотонец да попуни дупка измеѓу бас и високтотонец,онда мора! Ако некој нејќе срднотонец, онда бираш бас со добри средњи тонови и правиш таква скретница. Не ти ја разбирам поентата?
Велиш:Баш ме интересира од кај тоа сум препишал нешто што не сум препишал?
Си препишал од Емитер сигурно,од каде друго.Таму долго време одеше теоријата за евтин бас со непознати параметри.(Види ЕМИТЕР бр.40 )
А која година и месец е тој Емитер број 40,не можам да се снајдам? Можда сум го прочитал и тој број, не велам не.Али јас читам и други списанија, можда сум препишал од друго место?
Најзад, ти и у теорија и у пракса користиш евтини басови со непознати параметри,само што одбиваш да мериш ТС парамтери. Или не знаеш да ги мериш?
На крај:Делот за ТЛ кутиите премногу општо сум го напишал? Молам? Нашол кој да каже! Па ти у својот туторијал си напишал за ТЛ кутии мање од половина од она јас што сум напишал!
Пак не си обратил внимание и не си открил што сум сакал да кажам со написот! И беспредметно е веке да пишувам....
Беспредметно е да критикуваш нечиј текст дека е премногу општо напишан,а твојот текст за истата тема е упола мањи и многу поопшт.