Author Topic: Вид на трансформатор  (Read 1569 times)

Offline Buli

• Ентузијаст
  • **
Вид на трансформатор
« Opened on 11.04.2011, Monday, 22:36:29 »
Од каков вид е овај трансформатор, во смисла дали е мрежен или феритен?
Како се распознаваат феритните трансформатори?

Offline Devil

• Администратор
  • Топ Експерт
    • Македонски форум за електроника
Одг: Вид на трансформатор
« Reply #1 on 11.04.2011, Monday, 22:40:40 »
овај трансфораматор е од импулсно напојување, мрежен претворачки дел од импулсно напојување, телото му е направено од ферит :)
за да може да го искористиш мора да направи посебен драјвер кој ќе го контролира
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline Buli

• Ентузијаст
  • **
« Reply #2 on 11.04.2011, Monday, 22:43:22 »
Од тв ми е изваден. А тоа драјверот што викаш некоја голема работа е или како дај објасни ако не ти е мака :)

Offline ZareBt

• Стручњак
« Reply #3 on 11.04.2011, Monday, 22:46:02 (Edited 11.04.2011, Monday, 22:47:42) »
Прво добредојде Були на форумот  :D(гледам дека си почетник)
Второ не би било лошо да ги читниш правилата(да не те опоменват од администрацијата)  :P
И да не те маткам ова е феритен трафо. Истата ваква слика и тема ја има во напојувања.
Еве и линк: http://elektronika-mk.net/index.php?topic=2790.msg25294#msg25294
Девил ја има постирано сликата на таа тема.

Најдобра струка--> ЕЛЕКТРО!

Offline Buli

• Ентузијаст
  • **
« Reply #4 on 11.04.2011, Monday, 22:49:58 »
Прво добредојде Були на форумот  :D(гледам дека си почетник)
Второ не би било лошо да ги читниш правилата(да не те опоменват од администрацијата)  :P
И да не те маткам ова е феритен трафо. Истата ваква слика и тема ја има во напојувања.
Еве и линк: http://elektronika-mk.net/index.php?topic=2790.msg25294#msg25294
Девил ја има постирано сликата на таа тема.

Седи си сега ти настрана не ме ова она.. Гледам дека си и ти почетник:) не е важна бојата на трансформаторот туку овај има жолта лепенка само не е феритен што е случај во компјутерско напојување на пример. А за правила не се секирај не сум прв пат на форум ;)

Offline Bojan

• Топ Експерт
  • Turn it ON and keep it ON
« Reply #5 on 11.04.2011, Monday, 23:19:41 »
були што се караш кога незнаеш нешто???  ти праша, човекот ти кажа што знае и е во право а ти му викаш дека не е во право...и по што позна дека не се исти како од компјутерско напојување??? јас ти гарантирам дека 100% се исти...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Buli

• Ентузијаст
  • **
« Reply #6 on 11.04.2011, Monday, 23:25:29 »
були што се караш кога незнаеш нешто???  ти праша, човекот ти кажа што знае и е во право а ти му викаш дека не е во право...и по што позна дека не се исти како од компјутерско напојување??? јас ти гарантирам дека 100% се исти...
Што се запаливте бе се знајме со детето. Ај ако разликувате мрежен од феритен кажете како да го разликувам и јас да видам дали е или не е.

Offline Bojan

• Топ Експерт
« Reply #7 on 11.04.2011, Monday, 23:31:08 »
еве како изгледаат
феритни јадра
и трансформатори со
EI лимови
R лимови (првиот ред се такви)
торусно трафо
...свати сега?? :D
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Buli

• Ентузијаст
  • **
еве како изгледаат
феритни јадра
и трансформатори со
EI лимови
R лимови (првиот ред се такви)
торусно трафо
...свати сега?? :D

а овај трафо каков е?
и дали феритен трафо може да се користи за некој исправувач во смисол ставам во струја па потоа одам грец итн.?

Offline Bojan

• Топ Експерт
« Reply #9 on 12.04.2011, Tuesday, 00:21:26 »
феритно трафо неможеш туку така да го користиш, ти треба посебен склоп за да може правилно да работи...а за тоа трафото што си ставил слика неможам да ти кажам какво е дека ништо не ми се гледа...
(позајмено од batka)

Offline bicikle

• Топ Експерт
« Reply #10 on 12.04.2011, Tuesday, 00:34:16 »
би требало да е обично. колку што се гледа

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #11 on 12.04.2011, Tuesday, 15:03:59 »
а овај трафо каков е?
и дали феритен трафо може да се користи за некој исправувач во смисол ставам во струја па потоа одам грец итн.?

Мене ми личи на феритно, не ради друго, облепено е целото од страна со жолт селотејп, обично феритните така ги облепуваат.

Одлепи го малку од страните салотејпот и види дали некаде од прилика на половина од трафото има лепак и дали е лепено. Ако има лепак и е лепено, трафото е ферито, ако нема, ако гледаш лимови кои се препокриваат едни со други, најверојатно е трафо со EI лимови ;).
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Buli

• Ентузијаст
  • **
« Reply #12 on 12.04.2011, Tuesday, 15:31:49 »
не е феритно. Со Е-I лимови е

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
« Reply #13 on 12.04.2011, Tuesday, 15:36:46 »
И јас исто вакво трафо извадив од телевизор или од монитор , не ми текнува точно ама трафото е Е-и т.е. обично трафо и за да добиеш напон треба да го поврзеш на 220волти кај тие двата извода кај што има 5 извода а се искористени само два извода ... тоа ти е примар за 220 волти ;)

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #14 on 12.04.2011, Tuesday, 15:42:39 »
не е феритно. Со Е-I лимови е

Епа тогаш, како што рече daniel, можеш на него да приклучиш мрежен напон ;).
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."