Author Topic: Ми треба помош за T.M.K Fuzz  (Read 2246 times)

Offline gogiche

• Нов член
  • *
Ми треба помош за T.M.K Fuzz
« Opened on 03.04.2011, Sunday, 16:09:24 (Edited 03.04.2011, Sunday, 22:16:34) »
Code: [Select]
http://gaussmarkov.net/wordpress/circuits/tmk/
На овој сајт го има целиот проект со шема и плочка. Ефектот звучи прекрасно има многу можности и топло го препорачувам на сите они што сакаат Фуз(дисторзија) педала.

Проблем имам со потенциометарот 500К....кога е на минимум ефектот пишти...кога ќе го попуштам до некои 9h ефектот работи без проблем а и самиот потенциометар нуди опција за менување на бојата...
Со другите потенциометри се е во ред-стабилни се и многу прецизни.

Offline batka

• Топ Експерт
Како изгледа тоа е повратна врска ,односно сигналот се враќа преку него на влезот.Имаш големо појачување и се ствара фонија веројатно.Мој совет би бил да го отстраниш 500К и 1 мф кондензаторот и така да го работиш! ;D

Offline gogiche

• Нов член
  • *
Одг: Ми треба помош за T.M.K Fuzz
« Reply #2 on 03.04.2011, Sunday, 21:54:54 »
Значи звукот е нешто ко пиштење при промена на фрекфенции...не  е звук од фонија...знам како звучи фонија...ќе го пробам со вадење на потенциометарот во краен случај но би сакал ако има друго решение да се оправи да го оправам така...Е сеа јас не кажав и една друга работа до која може да е проблемот....наместо 250к потенц. јас стаив 220к и наместо 300к (не можев да најдам) ставив 220К...во Гац овие беа 30ден додека во Логинг еден од 500К ми го наплатија 85...па може заради ова да имам проблем???

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #3 on 03.04.2011, Sunday, 22:43:48 »
Хммммммм... разликата во вредностите е мала, така да не веувам дека е до тоа проблемот :S. Што знам, мада не е лошо да пробаш да ги ставиш оригиналните вредности ;).
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline gogiche

• Нов член
  • *
« Reply #4 on 03.04.2011, Sunday, 23:52:21 »
Значи пробав...сменив еден од потенциометриве со оригинален 250К...има разлика нормално...но не мења ништо во врска со пиштењево...е сеа...кога го сменив тој 500К со 100К...пиштеше нонстоп ако беше и најмалку попуштен потенц. само ако беше на 0 тогаш ефектов си работеше без проблем...
Предпоствавувам дека ако ставам потенциометар со поголема вредност од 500К ќе се изгуби звукот...кој потенциометар да го ставам и дали може со некаков одпорник да се реши работава?

Offline ivica.s

• Стручњак
  • RF Guru
    • Регистрирај се и заработи на envato.com
« Reply #5 on 04.04.2011, Monday, 00:21:06 »
Батка, ти осцилира педалата.

Да не е смислата на овај потенциметар од 500к да ја доведе педалата во осцилација, за да се добијат некои интересни звуци, како кај  Zvex Fuzz Factory (Matthew Bellamy од Muse користи ваква педала)

Offline gogiche

• Нов член
  • *
« Reply #6 on 04.04.2011, Monday, 00:58:31 »
Во принцип треба да е тоа нешто слично...се работи за Фуз...но не знам какви опции има тој...во првите 3/4 од кругот на потенц. се си е ок...во последната пишти и не се слуша практично ништо ни г од гитарата само пиштење кое ако го мрдаш во дијапазонот на последнака четвртина звучи како да бркаш радио фрекфенција....е сеа ако стаам пот од 1М валда ќе се опраи...

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #7 on 04.04.2011, Monday, 01:40:32 »
Пробај смени го со 1Mohm, види што ќе се случи ;).
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline gogiche

• Нов член
  • *
« Reply #8 on 05.04.2011, Tuesday, 17:19:03 »
Го сенив стаив 1М и сеае подобро...но мислам деа цело врме ме зезала масата...ефектот работи топ.

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #9 on 05.04.2011, Tuesday, 17:26:58 »
Добро е, барем имаме feedback ;).

Offline gogiche

• Нов член
  • *
« Reply #10 on 05.04.2011, Tuesday, 23:36:29 »
Чекај чекај ќе патам и слики и звук само морам да порачам од америка уште некои работи што ми требаат....свич специјален што овде мака мачам да најдам 3PDT, малецки женски банана џекови и ќе пратам комплет... ;)

Offline batka

• Топ Експерт
« Reply #11 on 06.04.2011, Wednesday, 00:54:24 »
Каков свич бараш,објасни поконкретно?!

Offline gogiche

• Нов член
  • *
« Reply #12 on 06.04.2011, Wednesday, 11:48:57 »
Прво да кажам дека пак зеза ова...не знам до што е може имам ладен лем некаде или кратка врска ,но ми се свиѓа звукот на педалата и решив нова плочка да изработам и да ги прелемам сите делови...па белким ќе се опраи...
Свич за газење оф(бајпас) он (да го пушта ефектот...ознаката му е 3PDT switch (9polen) што е за газење...без тоа не можам да ја ставам во кутија педалата...и немам бајпас практично...сеа ко пробувам цело време е вклучен ефектот...  :-\

Offline batka

• Топ Експерт
« Reply #13 on 06.04.2011, Wednesday, 15:08:49 »
Мислам дека имам,само не знам дали е 9 полен.Треба да видам,ама до недела ке почекаш.Иначе со релеј можеш тоа да го решиш (3Х3 контакти).И тоа не е свич, ами ножен прекинувач ;D (на македонски!)

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #14 on 06.04.2011, Wednesday, 16:57:27 »
Се прават такви switch-ови, не е проблем, еден мој другар дури си изработи и педала со потенциометар за регулација на wah-от ;).