Author Topic: Ми треба помош околу проектче Т.М.К Fuzz ефект за гитара  (Read 1224 times)

Offline gogiche

 • Нов член
 • *
 • Posts: 46
 • Gender: Male
Ми треба помош околу проектче Т.М.К Fuzz ефект за гитара
« Opened on 30.03.2011, Wednesday, 20:50:31 (Edited 30.03.2011, Wednesday, 21:14:11) »
Code: [Select]
http://gaussmarkov.net/wordpress/circuits/tmk/Ова е одличен Фуз ефект за гитара со доста опции за најразлична модулација на звукот.
Нешто ми е сомнително...
На шемата има два ИЦ додека на плочката само 1 ??? Зошто ???
Второ прашање ми е дали може да ставам диоди 1N4007 наместо тие бидејќи во предходниот проект мислам дека беа овие а чоеков на сајтов вика дека тој по своја иницијатива ги ставил тие што ги пишуе...
Шемата и плочката може да се видат од десно на сајтот и може да се превземе целиот ТМК проект!
Ве молам за објаснување...
Фала

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3219
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
во интегралецот има два операциски засилувачи, затоа е еден интегралец, и можеш да ставиш 1N4001 (7) ама тие повеќе место зафаќаат, па може нема да ги собере ако се една до друга диода...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Очигледно е малку сложена за тебе! :D Еве ке ставам неколку фуза кои сум ги работел поодамна ,па избери ако сакаш и нешто поедноставно-за пошеток! Инаше шемата е ОК!

Offline gogiche

 • Нов член
 • *
 • Posts: 46
 • Gender: Male
Тенкју Батка....ќе напраам некој и од твоиве...ептен од ова ги имам повеќето делови и Малецко ми помага  :) извинете за вон тема и што дирекно ќе го прашам Батка (гледам дека има многу искуство околу опремава за гитаристи...
Батка...кратко една моја историја...значи почнав со електроникава од Инат па после ми стана голем Мерак  :) Ми требаше и сеуште ми треба Клин Буст...значи едноставен Бустер со 1 потенциометар што ќе го повишува излезниот сигнал без многу модулација на сигналот односно Гејн (дисторзија)...Ваква педала Хај Енд (пр. Катана) кошта околу 150Е...би платил за профи елементи само да ја напраам слична хихихихи ако имаш некоја таква шемичка или идеја те молам прати ми да ми биде ко следен предизвик :)
Фала
И уште еднаш извинете за офф топик!

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Не се секавам за клин бастер,што би било тоа,можеби под друго име го знам.Ке видам,а имам и некои оригинални делови за педали(метални прекинувачи,кутии).Разгледај уште некои шеми,ако најдеш нешто..

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 666
 • Gender: Male
Clean boost pedal
види на овој сајт дали го има тоа што ти треба

Code: [Select]
http://www.muzique.com/schem/projects.htm
Сепак се ВРТИ !!!