Author Topic: Како работи „Solid State“ Tеслин Трансформатор?  (Read 8332 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12572
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ништо колеги не го бива гом*ово >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( купив нови мосфети,залемив се добро,уклучи KABOOOM отиде осигурачот,ајде го сменив,видов пак плочката,и ку*ац ипол,отишле 3-4 водови,се стопиле...Презалемив водовите,пак уклучи пак се у ку*ац отиде,пак осигурачот,и на утикачот му се стопија контактите...Незнам до што е и ќе земам ќе го фрлам од тераса,за ич к*р џитнав 4000 >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(

Јас пак мислам дека имаш грешка во монтажната шема, ама ајде :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Ништо колеги не го бива гом*ово >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( купив нови мосфети,залемив се добро,уклучи KABOOOM отиде осигурачот,ајде го сменив,видов пак плочката,и ку*ац ипол,отишле 3-4 водови,се стопиле...Презалемив водовите,пак уклучи пак се у ку*ац отиде,пак осигурачот,и на утикачот му се стопија контактите...Незнам до што е и ќе земам ќе го фрлам од тераса,за ич к*р џитнав 4000 >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(

Јас пак мислам дека имаш грешка во монтажната шема, ама ајде :S.
Леле гига ај жити се види,те молам види дали има грешка.Ако има,одам да си земам наочари,и тебе да те частам пиво! :D Џигерите ми излегоа цели ноќи испитувај го,врти-сучи,уклучи исклучи,одлеми-залеми ехеее се изнамучив за џабе...а нај многу криво ми е што ја зезнав класната ептен ја молев на натпревар да ме носи,едвај успеав,ме запиша,и се поеб*в >:( >:(
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline MartinSk

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 647
 • Gender: Male
ако тој дечкото го има изработено ова значи работи, така да сигурно имаш грешка во плочката, колку пати и јас сум цртал сам и еден погрешен вод знае да ти зафркне се, така да провери уште еднаш барем не е многу сложена шемава :)

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
ако тој дечкото го има изработено ова значи работи, така да сигурно имаш грешка во плочката, колку пати и јас сум цртал сам и еден погрешен вод знае да ти зафркне се, така да провери уште еднаш барем не е многу сложена шемава :)
Toj што го изработил,профи е човекот,цел век си се бафта со теслини трансформатори...Ќути,две плочки по ред правам и ми ску*чи,за теслиниов мајката му е чекич,и да го направам пи*кин дим и има одма да проработи 8) ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline MartinSk

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 647
 • Gender: Male
или па земи на перфорирана само таму ке треба да ги појачаш водовите или седни му ја некој ден и детално прегледај ја таа што си ја нацртал не е многу голема :)

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
или па земи на перфорирана само таму ке треба да ги појачаш водовите или седни му ја некој ден и детално прегледај ја таа што си ја нацртал не е многу голема :)
Ех па ти ко божем не ме знаеш хах,одма ќе го направам на перфорирана само што за натпревар бараат на ппк да биде...Ама како и да е,и онака не одам,па ќе си го направам на перфорирана хех ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3873
 • Gender: Male
од искустви, ни едно коло со 555-ка на ппк ми немат проработено, а тие што ми се *лебдечки* од прва и мака немаат.... види со оние универзални плочки, во зец гледав само не прашав цен али не би требало да е некоја асрономска....
a проба да стајш звучниче, да видиш дали осцилира 555-ката?

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
од искустви, ни едно коло со 555-ка на ппк ми немат проработено, а тие што ми се *лебдечки* од прва и мака немаат.... види со оние универзални плочки, во зец гледав само не прашав цен али не би требало да е некоја асрономска....
a проба да стајш звучниче, да видиш дали осцилира 555-ката?
Mислам дека ако не осцилира 555-ката,нема да се „уклучат“ драјверите и да даваат 25волти,или грешам? :)
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3873
 • Gender: Male
Одг: Како работи „Solid State“ Tеслин Трансформатор?
« Reply #68 on 04.05.2011, Wednesday, 04:21:10 (Edited 04.05.2011, Wednesday, 04:25:26) »
би требало да даваат 0 в
ако даваат исклучени 25в значи ќе имаш постојан напон од 50 волти... што е многу. Стај им осигурач или отпорник(сијалица) за проба барем колку толку *ќе дишат слободно*

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 816
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Знам дека е стара темава ама ако некој сака да проба да го направи ова да ги земе во предвид следниве работи:

       -Можно е проблемот да биде во rise & fall времето на MOSFET-тие, т.е. тие во една точка да бидат вклучени истовремено и да го краткоспојат напојувањето (заради тоа што колото пример било дизајнирано да работи со побрзи MOSFET-и а сме ставиле потроми). Во овој случај тоа не е проблемот затоа што во споредба со IRFP260, IRFP460 е побрз.

       - Можно проблемот да е до антената, да е прекратка, предалеку од секундарот или слично, но сепак NE555 би дало почетен пулс што би го активирало колото што би предизвикало искра... Тоа не е проблемот овде затоа што нема искра.

       - Овде е проблемот до драјверите, тие се наменети за МАКСИМУМ 15V на влез, а имаат измерено 25V на излез. Тие можат да го дадат тој првичен пулс, но проблемот е што тоа носи 25V на гејтовите на MOSFET-ите (Ug(max) за IRFP460 e +-20V) , што ги вклучува, и и им го пробива оксидниот слој на гејтовите, што трајно ги вклучува и прави краток спој на напојувањето. А од каде се нашле тие 25V? Најверојатно заради расипан LM7812 што пропушта испеглан напон +25V што го предизвикал овој проблем.
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.