Author Topic: Што ли е чудово  (Read 48066 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Што ли е чудово
« Reply #720 on 19.05.2018, Saturday, 00:20:07 »
Да да, тоа е колото.

Зошто премногу ???... знаеш колицки MOSFET-и држат по 10A :D?

И тоа е работа во прекинувачки режим (switching), не е континуирано, така може да издржат многу повеќе ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3321
 • Gender: Male
Re: Што ли е чудово
« Reply #721 on 19.05.2018, Saturday, 01:51:13 »
Сребро да е, па на тие димензии ќе дигне 200+ целзиуси со 10А :) а башка ноџижата(освен пин 6) не ми изгледаат дека за дого би давале 10А, ќе го стопат калајот :)
3055-ката беше едно 20+ пати поголем па се мачеше со континуирани 10А во скроз отворен режим ( како прекинувач, над 5А мораше ладилник) :) Ем колово го ставив на сијалица што троши 10w (3V 3А)  и по минута-две трепкаше сијалицата, најверојатно има некоја си заштита.
Напредува технологијата, ама сепак сум скептичен дека ова чудово може да издржи 8А 24/7/365 :) Ем пази, пиковите му се над 20А !? Али све си бива, ќе го пробам и на друг уред.

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1275
 • Gender: Male
Re: Што ли е чудово
« Reply #722 on 14.06.2019, Friday, 22:26:48 (Edited 15.06.2019, Saturday, 02:05:49) »
Користи ли некој вакво нешто и за што го користи или за што може да се користи!

B0505S-2W isolation power module 5V to 5V
Code: [Select]
https://www.aliexpress.com/item/3/32233287726.html
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3321
 • Gender: Male
Re: Што ли е чудово
« Reply #723 on 14.06.2019, Friday, 22:32:00 »
Ми личи на трафо, демек галвански изолатор ...

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Што ли е чудово
« Reply #724 on 15.06.2019, Saturday, 02:01:39 »
Користи ли некој вакво нешто и за што го користи или за што може да се користи!

Практично, за ништо не може да се користи во DIY дизајни. Во медицински и воени уреди, има примена, ама не и во уреди за домашна употреба ;).

Ми личи на трафо, демек галвански изолатор ...

Да, ама DC-DC е, така да, не е трафо туку изолациски модул ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DL1BT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 34
Re: Што ли е чудово
« Reply #725 on 15.06.2019, Saturday, 13:23:10 »
Може да биде корисно ите како во DIY - пример за измедување на напон за возење на MOSFET-ти на висока страна од колото :-)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Што ли е чудово
« Reply #726 on 15.06.2019, Saturday, 14:51:31 »
Да, ама тоа лесно се изведува и со оптокаплери, кои се многу поевтини и помали по димензии, а ова е многу големо... јас барем лично, не би го користел, но кој како сака :).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1275
 • Gender: Male
Re: Што ли е чудово
« Reply #727 on 15.06.2019, Saturday, 17:37:36 »
Во првото видео еден пример на употреба на B0505S-2W
Во второто видео како изгледа внатре.

Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline DL1BT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 34
Re: Што ли е чудово
« Reply #728 on 16.06.2019, Sunday, 22:41:20 »
Да, ама тоа лесно се изведува и со оптокаплери, кои се многу поевтини и помали по димензии, а ова е многу големо... јас барем лично, не би го користел, но кој како сака :).

Мислев за донесување на потребниот напон, не за управување :-)