Author Topic: Плаќање и можности за плаќање на интернет страници  (Read 36118 times)

Offline nezzy4ka

• Нов член
  • *
Благодарам многу, ќе нарачам, и ќе споделам искуство.

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
царината се плаќа над 40E, ако вредноста е над 40E плаќаш таму некој царини пресметуваат, но најчесто не ни гледаат колку кошта сето тоа, и да кошта 10$ може да те царинат, пошто нив ги интересира што има во пакетчето ако изгледа интересно царинат, ако не е интересно не царинат :)

Поточно е до 45 евра, сум се распрашувал, ова го знам дуректно од пријател кој работи во брза пошта, има подигано пратки од царина ;).

зависи преку кој поштенски услуги го праќа, ако го праќа преку стандардна пошта не би требало да имаш никакви дополнителни трошоци
ако го праќа преку федекс исто не би требало да има дополнителни трошоци, дхл од време на време зафркаваат и бараат пари за поштенски услуги, и ова брзи пошти низ македонија што се можеби ќе ти побараат до кај 100 денари, доколку оди преку нив, а по стандардна обична пошта не би требало никакви пари да бараат, независно од тежината на пратката

Не, дури и ако оди производот преку обична пошта, пак можно е да ти побараат пари. За пратки до 800gr не се наплаќа поштарина, за пратки над 800gr се наплаќа поштарина, за пратки до 1Kg се наплаќа само поштарина, за пратки над 1Kg се наплаќа и поштарина и царина.
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Devil

• Администратор
  • Топ Експерт
    • Македонски форум за електроника
да ама поштарината ја плаќа тој што го испратил, и овие од обична пошто се задоволуваат со тоа што тој платил, а овие што се брзи пошто сами си наплаќаат иако тоа еднаш им е платено :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
да ама поштарината ја плаќа тој што го испратил, и овие од обична пошто се задоволуваат со тоа што тој платил, а овие што се брзи пошто сами си наплаќаат иако тоа еднаш им е платено :)

Често се случува тој што ја пратил пратката да препорача до поштата дека поштарината ќе ја плати примачот, ми се има ова случено преку 3 или 4 пати, едноставно така е назначено. Е тогаш ти ја мерат и ти назначуваат поштарина за пратката.

А за пратки над 1Kg, дури и да е платена поштарина, ќе ти ја царинат. Дури и да е цената под 45 евра, пак ќе ти ја царинат.
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline nezzy4ka

• Нов член
  • *
Ако некој има PayPal ве молам нека ми каже. Не познавам некој таков, а ми е потребна таква сметка.

Offline Mr.Special

• Нов член
  • *
Одг: Како може да се порача од EBAY во Македонија !
« Reply #110 on 14.12.2011, Wednesday, 21:13:38 (Edited 14.12.2011, Wednesday, 21:20:25) »
Зошто сите толку се напињате со Пај-Пал ова она? Има една страница на интернет они порачуваат и ти доставуваат и тоа се со минимални трошоци, страницата е
Code: [Select]
http://www.viaddress.comМногу добра страница, не ти треба ни пајпал ни еБеј.

Offline Devil

• Администратор
  • Топ Експерт
Одг: Како може да се порача од EBAY во Македонија !
« Reply #111 on 14.12.2011, Wednesday, 21:17:22 (Edited 14.12.2011, Wednesday, 21:20:36) »
зато што овие колку толку наплаќаат трошоци, а од ebay истот ќе го порачам без да платам поштарина и без тие дополнителни трошоци, плус имам можност да се договорам со продавачот кога ќе го испраќа доколку е преку 40$ да напише помала сума за да избегнам плаќање на царина и слични глупости, плус може да се договараш со продавачот и да ја намалиш колку толку цената :)

п.с. кодирај линкови :)

--------------------------------------------------------------------
КОРЕГИРАМ

трошоците за поштарина до македонија се преку 50$
така да оваа страна мислам дека нема смисла да се користи, кога јас тоа што тука ќе го платам 80$+
на ибеј ќе го порачам за 30$ долари со бесплатна поштарина

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
Во право е Devil, најдобро е ако одиш директно до изворот, а не преку некој трет, така најевтино се фаќа ;).

stefanjanevski

• Guest
До сега во светот за online купување најмногу се користи paypal, а како online shoping store мислам дека ebay е најдобра.

Offline Devil

• Администратор
  • Топ Експерт
а PayPal е на eBay, поточно обратно е ама нема врска :)

ај да се надеваме од јануари дека ќе не стават и нас на paypal на бела листа да си нарачуваме како луѓе тоа што ни треба :)
вака сега криенка играме

stefanjanevski

• Guest
радувај се додека и криенка можеме да играме, кај и да е и тоа ке го укинат :(

Offline Devil

• Администратор
  • Топ Експерт
а зошто би го укинале, доколку стварно планираат да не додадат на листата и можеме да си отвориме сметка како и нај нормалните корисници кој ги имаат, тогаш нема да имаме потреба од криенка, сега засега ќе си играме :)

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
ај да се надеваме од јануари дека ќе не стават и нас на paypal на бела листа да си нарачуваме како луѓе тоа што ни треба :)
вака сега криенка играме

Не верувам дека ќе бидне од нова година, ама пуста надеж, последна умира ;D.

stefanjanevski

• Guest
Од нова година ќе направат една чистка, па сите што користат лажни податоци, како например јас дека сум словенец, ќе ги избришат, па после ќе праиме промет кај ГАЦ и останатите.

Offline Malecko

• Топ Експерт
Од нова година ќе направат една чистка, па сите што користат лажни податоци, како например јас дека сум словенец, ќе ги избришат, па после ќе праиме промет кај ГАЦ и останатите.
Со еден збор генералка хах :D ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker