Author Topic: Проект за Субвуфер Трансмисиона линија 12 инчи  (Read 2170 times)

Offline izotop

• Стручњак
како што кажува насловот се работи за проверен функционален Subwoofer  за  за по дома  а богами и за по журка ,(фотките се од мојот примерок )  .надворешните димензии на кутијата се . Висина 102 см, ширина 37 см , длабочина на горна плоча  41 см, длабочина на долна плоча 53 см . Другото го имате на скенираниот  цртеж  на кој  е објаснет пресекот(не баш по пропис за техничко цртање но ќе разберете). може да се употребат разни типови на басови (тврди со мал од на мембрана ) и меки како што го употребувам јас со US Blaster бас . Ако некој се одлучи да го прави нека внимава на површината на комората зад басот и на отворот кој зависи од ефективната површина на мембраната на употребениот бас. Значи немора стриктно да се придржувате до димензиите(сепак тл кутија е за експеримент ).Ќе го штелувате со додавање или одземање на материјал за дампирање .само да додадам дека сум многу задоволен од звукот веќе 5,6 години и со сите басови 12 инчи што сум ги пробал (со мало штелување на дампирањето и отворот )супер работи , се разбира со соодветен здрав набилдан  засилувач

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
Интересно ;), може да се проба некогаш, ако имам „фазла“ 12"-ен бас ;D.
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

• Топ Експерт
Да набавиш оригинален звучник ок е, ама од ко купив појачало репарирано а ново од сет од ус бластер, башка тоа едниот канал не се пушташе малу скептичен су према маркава... Али од кај знаеш што ќе ти продадат пак... Ако се оди по тоа верување дека не е оригинал не треба ни леб да купуваме...  ;) ;) :D :D ;D

Offline izotop

• Стручњак
Мојот US Blaster откако е купен пред 5 години одлично се однесува (со други зборови не сум го издувал) :)

Offline bicikle

• Топ Експерт
Зависи како ќе се погоди, иначе и мене ме служи уште појачалото, само потенциометрите малце зезаат, ама секако постојано се в крај одвртени, попушта/намалува од пц.

Offline batka

• Топ Експерт
Премногу воопшетено ги представуваш работите.Сепак за оние што сакаат да го изработат дај прецизни мерки,бидејки секој сантиметар одстапување е * минус* од крајната вредност.!

Offline izotop

• Стручњак
Одг: Проект за Субвуфер Трансмисиона линија 12 инчи
« Reply #6 on 14.03.2011, Monday, 17:01:36 (Edited 14.03.2011, Monday, 18:28:12) »
Еве попрецизни мерки  . Иверицата е 19 мм .Средишната внатрешна плоча ставете ја симетрично(насредина) во однос на левата (задна страна )  и десната (предна страна односно плоча).
како што спомнав и предходно а како што и батка напоменува во неговиот текст за звучни кутии ТЛ кутиите неможат доследно и до крај да се пресметаат така да ако избегате малку од димензиите(намерно или ненамерно) не е страшно.  Ќе заборавев  :P димензиите на отворот обавезно да ги прилагодите на мембраната на басот што имате намера да го употребувате .Кај мене се  висина 9 см и ширина 34 см што одговара на US Blasterot (има подебела гума односно  помала Ефективна  површина на мембрана).

Offline boko

• Нов член
  • *
Одг: Проект за Субвуфер Трансмисиона линија 12 инчи
« Reply #7 on 10.05.2011, Tuesday, 23:07:13 (Edited 10.05.2011, Tuesday, 23:20:30) »
конечно најдов време да ја направам кутијава, па еве да ставам и некоја слика. Инаку мерките се комплетно исти како на izotop, дампирањето е направено со тервол, звучникот е кинески, и тапацирана е со синтелон лепен со неостик. со оглед на тоа дека звучникот го пробав во 4 други кутии, звукот во оваа е неспоредливо добар

Offline izotop

• Стручњак
од каде го зема  звучникот
 Најверојатно е  кинез ТСС од кај вац електроника или нешто слично ,а боко.

Offline boko

• Нов член
  • *
Звучникот е земен на времето уште од авто пазар 1000 денари.  денес ставив Kenwood KFC-XW1222D  во кутијата, ненормално јак  и квалитетен звук вади,  како влече цело тело боли

Offline izotop

• Стручњак
Ако те боли цело тело тогаш не си го дампирал како што те советував .
Мораш да ја исполниш целата кутија со лио .Погусто позади басот па се поретко кон отворот .
Добивката во осетливост треба да ти биде 1 до 2 децибели.
Значи не треба да ти ги вади цревата  како старите лавиринтки на журка  ;D ;D ;D.
А така и ќе ти даде поквалитетен Бас Поцврст со поголема контрола отколку во било која друга конструкција.

Offline boko

• Нов член
  • *
јас ја наштелував за мојот кинескиот звучник, со него е супер ја дампирав со тервол позади погусто а како одам кон отворот поретко. ставив на пц-то и  Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio и го наместив излезот на вуферот на 30hz и со тоа добив уште подобар звук. инаку кенвудот само така го ставив за проба

Offline izotop

• Стручњак
Ти си знаеш но терволот е многу штетен кога го вдишуваш јас на твое место веднаш ви го извадил и би ја исчистил кутијата па би ја наполнил со лио .
тервол дури и во затворена кутија не би го користел.

Offline batka

• Топ Експерт
Терволот е стаклена волна,но овој пресованиот ,со зелена или жолта боја  се прави од синтетички влакна ( не знам дали и тервол му е стручниот ( продажниот) назив!! Тој не е опасен бидејки ниту се крши,ниту се растура .

Offline izotop

• Стручњак
Ако е така во ред,не ми е познато кој е составот на тој ,но стаклена волна не доаѓа во предвид.