Author Topic: МИНИ РУЛЕТ !  (Read 3204 times)

Offline cika

• Стручњак
  • Математика : Ако оди лесно... грешно е ...
МИНИ РУЛЕТ !
« Opened on 06.03.2011, Sunday, 01:43:31 (Edited 19.08.2013, Monday, 18:38:47) »
рулеттте

елементите гледајте ги на сликата.  :D

на ова видео и звучникот работи ( само не се слуша многу)

Let's make things better.

Offline totii

• Стручњак
Одг: МИНИ РУЛЕТ !
« Reply #1 on 06.03.2011, Sunday, 02:08:42 »
рулетчето е стварно добро истиот го имам изработено и е едноставен за изработка компонентите за изработка не се многу скапи но мислам дека ке се изработи со не повеке од 100 денари јас истите ги имав дома па не знам поточно колку ке чини. иначе за изработката од мене имаш респект +

Offline DX-er

• Администратор
  • Топ Експерт
    • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
« Reply #2 on 06.03.2011, Sunday, 02:41:32 »
Одлично cika :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline cika

• Стручњак
« Reply #3 on 06.03.2011, Sunday, 13:56:05 »
елементите без ДИОДИ факјат негде 55 денари а диодите ...по 4 денари ги зедов овие обичните оти оние високосјајните мн во очи мават и плус од страна ако гледаш не се познават многу дека светат...
т.е 55+40=95 денари   ;)

Offline DX-er

• Администратор
  • Топ Експерт
    • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
« Reply #4 on 06.03.2011, Sunday, 14:07:40 »
А со секое стискање на копчето на крајот останува само една диода да свети, дали изборот на диодата што свети е според некоја шема (листа) ? На пример има 50 комбинации и се повторуваат ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

Offline SKOLS_OLD

• Топ Експерт
« Reply #5 on 06.03.2011, Sunday, 14:34:22 »
ова да не ти е од натпревар?

Offline cika

• Стручњак
« Reply #6 on 06.03.2011, Sunday, 14:37:42 »
за Сколс одговор: не ми е од натпревар ( го најдоф во една работна од осмо одлеление)

за  Dx-er одговор: нема листа на комбинаци туку ДУР го држиш дугмето вртат диодиде..од ко ке го отпуштиш ке застани една  ;D ( се надевам ти поможив околу прашањето)

Offline DX-er

• Администратор
  • Топ Експерт
« Reply #7 on 06.03.2011, Sunday, 14:41:20 »
аха кога ке го отпуштиш тастерот таа ЛЕД што светела во тој момент ке остане да свети ?

Offline cika

• Стручњак
« Reply #8 on 06.03.2011, Sunday, 14:45:43 (Edited 06.03.2011, Sunday, 15:03:35) »
од ко ке го отпуштиш тастерот (од ко ке застани една диода ( таа си свети дур не го притисниш пак тастерот))

Споено мислење: 06.03.2011, Sunday, 15:03:34
еј дечки еве ја новата шема...во та првата шо ја кладов има грешка ( грешката е шо не работи звучникот) кондензаторот не треба да е поврзан на + ...туку треба на на та линијата кај шо се поврззани....број 3 од NE555 и број 14 од CD4017... позз

Offline DX-er

• Администратор
  • Топ Експерт
« Reply #9 on 06.03.2011, Sunday, 15:07:41 »
епа стави во првиот пост

Offline cekaj

• Стручњак
  • Електроничар за занимација
« Reply #10 on 06.03.2011, Sunday, 17:08:53 »
Јас овај склоп го правев на натреварот во Кичево од Народна Техника, подобро ќе беше да ставеше само црвени и жолти ЛЕД (само 2 комбинации) па ќе се паднеше или црвена или жолта ЛЕД.
„Електрониката да беше лесна, сите ќе беа електроничари..“

Offline MartinSk

• Експерт
« Reply #11 on 06.03.2011, Sunday, 17:28:04 »
Јас овај склоп го правев на натреварот во Кичево од Народна Техника, подобро ќе беше да ставеше само црвени и жолти ЛЕД (само 2 комбинации) па ќе се паднеше или црвена или жолта ЛЕД.
на тој натревар освоив 1 место и ми текнува дека го правевме овој рулет, иначе е од техничко за 8 одд од бонитехна ;)

Offline Bojan

• Топ Експерт
  • Turn it ON and keep it ON
« Reply #12 on 06.03.2011, Sunday, 18:31:45 »
95 денари ке кошта ако вие си ги купите деловите...по пракса го правеа ова и деловите беа 200 денари (шо да правам...треба и јас некој денар да си земам) кога јас им ги купував...а истово ова го има и во емитер, само не ми текнува во кој број беше тоа...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Cobe

• Стручњак
« Reply #13 on 08.02.2012, Wednesday, 20:36:10 »
Може ли да се преправи нешто да биде 10 + 1 ЛЕД или па 8 + 1 Лед .. таа дополнителната лед да биде нула , а вака пошто само ако се извади една лед ако при вртење ќе се падне баш на таа извадената лед нема да свети никоја
Биди упорен , се ќе си дојде во свое време!

Offline Bojan

• Топ Експерт
  • Turn it ON and keep it ON
« Reply #14 on 08.02.2012, Wednesday, 22:17:41 »
а зашто не смениш една лед со некоја друга боја и таа да биде нула???
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)