Author Topic: Димер за индуктивни терети  (Read 2780 times)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3777
 • Gender: Male
Re: Димер за индуктивни терети
« Reply #15 on 09.07.2018, Monday, 04:05:54 (Edited 09.07.2018, Monday, 17:21:52) »
Па со оваа контрола работи како он/офф, не ни има регулација некаква. До пола на потенциометарот е исклучен а потоа наеднаш се пушта на максиум.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Нешто не е во ред кај тебе! ???Провери потенциомтар,диак,конднзатори....  :-\ Шемата проверено работи! :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12383
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Пробај со оваа шема, со тоа што за тест проба не мораш да ги ставаш L1, R6 и C2 ;). Горе долу, истата е, со тоа што тука има и R3 и R2.

It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3777
 • Gender: Male
Нешто не е во ред кај тебе! ???Провери потенциомтар,диак,конднзатори....  :-\ Шемата проверено работи! :)
Ама со кој триаци... Нови се сите елементи, мала е веројатноста да е до некоја компонента.
И на други контроли тој тријак слично се понашаше. Така да не верувам дека и таа што ја постира гига ќе работи, едино со не555 или нешто слично, али тоа за во други времиња ќе остане.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12383
 • Gender: Male
 • Не фалширам
И на други контроли тој тријак слично се понашаше.

Или диакот или триакот се проблематични. Очигледно диакот не го окида како што треба триакот... зошто... тоа е веќе друго прашање.

Побарав нешто online и видов дека во шемите за повеќето вакви моќни триаци, најчесто се користи DB3 како диак. Еве примери.

Пробај со друг диак.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Во последно време добивам опклади !  ;D Шемата барем 10 пати сум ја работел без проблем.Значи- не  омски со инструмент, туку менувај елементи, еден по еден! Извади, стави друг  (по можност нов!)и пробај, па кажи. Бидејќи ти прави отвори/затвори, нешто веројатно пулсира.Започни со тријакот, дијакот.....

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3777
 • Gender: Male
Db3 е дијакот, кога земав триак бта 16 и 25 имаше, па само 25-ката задоволуваше.
Не велам дека не е ок шемата, ама не е за овај триак најверојатно.
Секаки ќе птобам со друг триак.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12383
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Димер за индуктивни терети
« Reply #22 on 10.07.2018, Tuesday, 01:09:46 »
А да земеш и омски да провериш како се движи и менува отпорноста на лизгачот на потенциометарот 8)... да не излезе дека е логаритамски или дека губи контакт :D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3777
 • Gender: Male
Re: Димер за индуктивни терети
« Reply #23 on 10.07.2018, Tuesday, 01:49:46 »
И тоа проверив :) не ми текна уште да го врта обратно триакот т.е. А1 и А2