Ок,го направив аларамот и јејјјј работи хахаха
.Само наместо ТЅОР1836,јас ставив ТЅОР1138 за 38KHz,а другово беше за 36KHz.Сега ме мачи едно,и на двата склопа,приемникот и предавателот имам ставено регулатори за напон uA7805 е сега предавателот го напојувам со адаптер за мобилен,5V 500mA,ама транзисторот BD140 грее,ама бајаги,не да не можеш да го пипнеш ама грее,исто и диодата и регулаторот за напон...Регулаторот многу многу не грее,ама транзисторот и диодата многу грејат,некое чаре,отпорник да ставам?IR диодата е обична извадена од далечинско,само што ќе ја мењам со LD273 таа е по јака,да има поголем опсег,плус со оваа обичнава диода ме заеб*ва нешто,ако му пројдеш од страна бузерот ќе направи 2-3 пати тит тит
.Исто така за време на „баждарењето“ нашки кажано,наместо бузерот ставете обична лед диода,дека дур да погодите фрекфренцијата со тримерот има ушите да ви ги дупне
.Интересно е што ако ставите ТЅОР1138 или ТЅОР1738 за 38KHz со приемникот можете да испитувате далечински
,испробано од мене,на било кое копче од далечинското притиснете и држете ако диодата,во замена за бузерот трепка ептен брзо значи далечинското радња
.