http://www.muzique.com/lab/filter.htm
Еве што најдов на net за пригушување на „сметња“ во еднонасочен напон, како што се јавува во колите. Можеш да ја искористиш истата шема ако сакаш
.
The inductor (or choke) looks like a small transformer and is used in series with a capacitor filter to remove ignition noise or alternator whine from car stereo systems.
Ваква пригушница можеш да најдеш во некој стар телевизор или можеш сам да изработиш од некој стар трансформатор (малечок, не мора да биде голем) со EI лимови
, само треба да го премоташ примарот со жица со дебелина од околу 1mm
. треба да има индуктивност од барем 2mH (може и многу повеќе, не е проблем, може да има индуктивност и од 10mH, вредноста не е критична
). Кондензаторот треба да има капацитивност од 220uF (електролитски) и да има висок работен напон (некогаш може да се јават напнски „шпицови“ при палењето на колата, барем така имам чуено, не се разбирам многу во коли, ако грешам нека ме корегира некој) од барем 100V
.
За пресметка на индуктивноста на индуктивитетот, мислам дека во делот за софтвер имаше едно програмче кое ја пресметуваше индуктивноста на калеми со различни типови на јадра, мислам дека можеше да пресметува и калеми со јадра од EI лимови
.