да може и тоа да се прави
за софтвер имаш од микроелктроника микро Ц, но види сега, имаш и од микрочип па ако ти оди добро Ц одбери си го од микрочип имаш повеќе можности (сепак нивни си е ) Hi-tech C или MPLAB C мислам дека се викаше, плус поддржува PK2 па директно ќе ти оди програмирањето
Сум прбал со таа новата верзија на MPLAB, не го препознава PICkit 2 Clone-от :S. Инаку и јас се надевав дека така ќе можам, ама не може, само програматорот за PICkit 2 Clone-от (онаа верзијана 2.61 мислам дека беше) го препознава PICkit 2 Clone-от како валиден PICkit 2, MPLAB не го препознава (барем не 8-цата, не знам за постарите верзии, некој ишуваше дека постарите верзии го препознавале, ама не можам да ги најдам :S, мислам дека 6-ката као демек го препознавал Clone-от како валиден PICkit 2-ка).
Инаку Hi-Tech C е compiler само, не е развојна околина, MPLAB-от само го користи како компајлер
.
Е сега имам еден проблем, кога го имав инсталирано и PICkit 2 и MPLAB истовремено, се јави некој проблем, можно е дека и двата бараат USB конекции за нивните развојни околини, па си пречат еден на друг, можеби и верзиите да имаа некоја некомпатибилност, искрено не знам што може да е проблемот, но знам дека MPLAB не сеакаше да се подигне кога на истата машина го имавинсталирано и софтверот за PICkit 2-ката (мислам на 8-цата). Можеби не требаше да ја инсталирам поддршката за развојните околини (ICD, PICkit, инт.), па тогаш немаше да има проблем, само ќе си го компајлирав firmware-от, ќе го испрограмирав со PICkit 2 софтверот и крај, ама јас мислев дека било кој IDE може да го препознае Clone-от како PICkit 2 (а после излезе дека не е така), па затоа и ја инсталирав поддршката за развојните околини. Ќе пробам да не ја инсталирам поддршката за развојните околини и да го „фурам“ MPLAB само како IDE, а да си го програмира со PICkit 2 софтверот, што искрено не ми пречи, само малку повеќе работа е, но тоа е тоа
.
Ај ќе пробам да направам некоја комбинација, па ќе пишам во темата за PICkit 2 Clone дали Функционира, може и нешто како туториалче да направам како да го искомбинирате MPLAB со постарата верзија од PICkit 2 програматорот
. Само да успеам да ги проработам и двата истовремено
.