Oва е ако имаш програматор за програмирање 18-пински пикови да си направиш адаптер за 28...
Епа види како е поврзан 18 пинскиот со серискиот порт и одземи се што не треба, додаи ги деловите кои треба за програмирање на 28 пински PIC-ови и среди ја плочката, ова лесно може да се изведе и на protoboard сигурен сум
.
Споено мислење: [time]06 Јануари 2011, 03:23:29[/time]
Сега баш нешто барав и еве што најдов
.
Simple PIC programmer
PIC programmer known as COM84. You can find also scheme with 78L05 to supply target microcontroller, but I found powering it from serial port is unreliable (at least with PIC18F2550/4550). Works with i.e. WinPic800 or PICPgm (it is detected as JDM). Programmer may not work with some "modern" or laptop serial ports as it requires about 10 V on TXD pin (to enter high voltage programming mode for PIC18F2550 9.0 - 13.25 V on MCLR pin is necessary).
Еве од каде ја најдов шемата и текстот
.
http://tomeko.net/misc.php#COM84
Значи, како што кажува текстот, пробај ја шемата, но на постар компјутер (PII, PIII...) бидејќи треба да даде напон од околу 10V на TXD (пин 3) од серискиот порт, а како што кажува во текстот некои понови компјутери и лаптопи не можат да ја дадат таа големина на напонот
.