Author Topic: Мерач за радиоактивност  (Read 1871 times)

Offline MAKEDONIA

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1248
 • Gender: Male
 • Da bides idiot e najtesko,konkurencijata e silna
Мерач за радиоактивност
« Opened on 18.12.2010, Saturday, 20:38:43 (Edited 20.12.2010, Monday, 01:39:34) »
bidejki makedonija e bogata so uranium nee loso da se ima ovoj merac na radiacija
R1 = (V 220-100 V) podeleno so  5 mA 220-100=120:0,005=24000 oma=24koma
Во овие времиња на зголемување на терористичките закани, на можноста за некаков вид на нуклеарно инцидентот постои.Со користење на неколку едноставни компоненти, можно е да се изгради Гајгер детектор. Детектирање на α зрачење бара посебна Гајгер цевка.Но, за откривање на β и γ само зрачење, неонски сијалица  можат да се користат.Операцијата е како што следува ( види слика ): на наизменичната струја е исправена со диоди Д1Едноставна Ценеров-диоди стабилизација мрежа коло користење Д2 испораките на напон од 100 V DC. . Вредноста на R1 зависи од извор на напон и мора да се пресмета со равенката, R1 = (V AC-s 100 V) / 5 mA.  Potentiometer R2 е се користи за одредување на детектор напон многу блиску, но малку подолу, палење напон неонски сијалица е. Ако радиоактивните честички тогаш ionizes на гас во ламба, не се запали.
Во тој момент, отпорници Р3 капки повеќето од напонот, така сијалицата напонот е помал од држи напон.
 Нема дополнителни струја тече низ светилка до следниот радиоактивни честички не се запали.. Во текот на мали моменти на актуелните текови, кратко и тивка бучава излегува на звучникот.
Забелешка: Како и кај сите кругови што може да се поврзе директно на наизменична струја извор на енергија, соодветна изолација, заземјување,мерки на претпазливост треба да се преземат за да се избегне ризикот од потенцијално смртоносни електричен шок.

Z33MK

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6282
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Merac za radioaktivnost
« Reply #1 on 18.12.2010, Saturday, 20:51:45 »
тоа на почетокот Vac што е? Ако е напојување, на колку волти работи?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Merac za radioaktivnost
« Reply #2 on 18.12.2010, Saturday, 20:58:45 »
тоа на почетокот Vac што е? Ако е напојување, на колку волти работи?
Нашки преведено V-напон аc-наизменична струја.Мене ми се чини дека работи или на 110V или на 220V ;D ;)
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3873
 • Gender: Male
Одг: Merac za radioaktivnost
« Reply #3 on 18.12.2010, Saturday, 21:30:07 »
а р1...? и звуцникон...?


Offline MAKEDONIA

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1248
 • Gender: Male
 • Da bides idiot e najtesko,konkurencijata e silna
Одг: Merac za radioaktivnost
« Reply #4 on 18.12.2010, Saturday, 21:41:53 (Edited 19.12.2010, Sunday, 09:00:55) »
Но, за откривање на β и γ само зрачење, можат да се користат tlealki koi gi ima  nasekade
Z33MK

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Merac za radioaktivnost
« Reply #5 on 18.12.2010, Saturday, 21:48:33 »
На таква мала неонска ламбичка и треба минимум 50V АС мислам,што значи ова би требало да може и на 220V да работи,па после зенерката ќе ја ограничи на 100V DC
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3873
 • Gender: Male
Одг: Merac za radioaktivnost
« Reply #6 on 18.12.2010, Saturday, 22:05:08 »
е вака се разбираме...  :)

Offline MAKEDONIA

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1248
 • Gender: Male
 • Da bides idiot e najtesko,konkurencijata e silna
Одг: Merac za radioaktivnost
« Reply #7 on 18.12.2010, Saturday, 22:33:55 »
namesto zenerka za 100volti moze da se koristi 1n4003 ima PIV (Peak inverse voltage) tocno 100volti site diodi so PIV moze da se koristat kako zenerki so ogranicuvanje 200 miliwati za stakleni i 500 miliwati za plasticni 1amperski diodi
Z33MK

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3221
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Merac za radioaktivnost
« Reply #8 on 19.12.2010, Sunday, 01:30:29 »
па зенер диодите исто работат како насочувачките диоди, само напонот на пробив на зенерките им е многу помал од напонот на пробив на насочувачките диоди....
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline MAKEDONIA

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1248
 • Gender: Male
 • Da bides idiot e najtesko,konkurencijata e silna
Одг: Merac za radioaktivnost
« Reply #9 on 19.12.2010, Sunday, 01:43:27 »
da
Z33MK

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3873
 • Gender: Male
Одг: Merac za radioaktivnost
« Reply #10 on 19.12.2010, Sunday, 05:17:51 »
Инфо: Колку што знам под дејство на радијација, одредени полуспроводници, претежно постарите типови, се однесуваат како спроводници, мислам дека електронслите шуплини се пополниваа или така некако.

Offline MAKEDONIA

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1248
 • Gender: Male
 • Da bides idiot e najtesko,konkurencijata e silna
Одг: Merac za radioaktivnost
« Reply #11 on 19.12.2010, Sunday, 06:42:28 »
toa ne go znam poluprovodnici od staro vreme bea siliciumski i germaniumski
Z33MK

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3873
 • Gender: Male
Одг: Merac za radioaktivnost
« Reply #12 on 19.12.2010, Sunday, 07:29:19 »
да да силициумските мислам

Offline MAKEDONIA

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1248
 • Gender: Male
 • Da bides idiot e najtesko,konkurencijata e silna
Одг: Merac za radioaktivnost
« Reply #13 on 19.12.2010, Sunday, 08:54:12 »
siliciumski ima i denes poveketo se takvi
Z33MK

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3873
 • Gender: Male
Одг: Merac za radioaktivnost
« Reply #14 on 19.12.2010, Sunday, 18:51:28 »
Па којзнае, можда и техниката си има некое си влијание, ама сигурен сум дека имала(има) радијаијата таков ефект, и тоа и на транзистори тијаци дијаци... не само на диоди. Имам по Емитерине читано....