Z31GH, Дигиталниот сигнал се емитува преку истиот среднобранов предавател, истата антена, се менува само модулаторот. Се вадат тие трансформатори за АМ модулација и се става еден модул за DRM модулација (A/D конвертор, компресор и модулатор). Такво нешто направија во Бугарија, на стар краткобранов АМ предавател со лампи го направија да емитува дигитално, и емитуваше неколку години се додека бугарите се премислија па удрија на рушење на сите антени за тие бранови подрачја. Остана едино активен еден предавател на долги бранови на 261KHz со намалена снага
Има free софтвер на интернет за DRM конверзија, па ако имаш некој MW/SW/LW предавател можеш да го претвориш во DRM предавател, само ке треба со електроника да го изработиш модулаторот кој не нешто сложен.
Јас имамм пробано да емитувам DRM сигнал преку FM предавател и тоа беше успешно но ако сигналот заслабнеше и нај малце се губеше звукот, односно сигналот не сакаше да се декодира. Тоа беше така бидејки на ФМ модулацијата модулирав DRM сигнал (во форма за звук) а треба да се отстрани модулаторот од предавателот и да се вметне друг модулатор способен за модулација на DRM сигнал и тогаш сигналот ке биде многу по отпорен. И, при по слаб сигнал истиот ке може да се декодира и да се слуша.
NSU сигурно ли е дека долгите бранови почнуваат од 3 херци? Да не е од 3 или 30 килохерци?
Z31GH, дигитално радио (DRM) освен на средни бранови, има и на кратки и на долги бранови.
Можно е да су згрежил друже.Добро е што ме поправате не беше дека од 30 килохерци до 300 килохерци се долги бранови а од 3 херци до 30 килохерци се VLF(Very Low Frequency) на тие многу ниски фреквенции реагира и човечкото тело сум слушнал дека мозокот е нај осетлив на 9 или 12 херци.Поправете ме ако грешам.Но она што го кажав за долго брановото радио дифузно подрачје е точно од 150 до 300 килохерци.И голем број на работи што ги кажав во големиот пост се точни.Сум згрешил на крај може за долгите бранови затоа сте вие тука да ме поправите..Dx-er знам дека дигитално радио има на кратки бранови.Сега знам дека во некои држави одавна има и на средни а и кај нас сеа до 2016 ќе има.Но оваа да ви кажам не го знаев дека има дигитално радио и на долги бранови може малку по опширно околу тоа да ми кажете ако знаете некој пример кое радио е тоа е ова не го знаев. .Tу бре значи имало и дигитално радио и на долги бранови.До каде ли оди развивањето на некои држави некои општества.
Да, долгите брабови се од 30KHz до 300KHz. Е сега не сум сигурен од колку KHz се смета за радио бранови ? На интернет може да се најдат контрадикторни информации. Најдобро некој да каже ако има читано стручна литература на факултет.
Иначе има подморници кои работат и на VLF, поточно на некои 29Hz е сега замисли колку време им треба да модулираат една тратка порака?
Човечкиот мозок работи на фрекфенции од 0.4 до 30Hz но типично помалце, околу 4-5Hz па се до кај 20Hz. Шизофреничарите идат до 40Hz
Taка се претпоставува дека може да се контролира човечкиот мозок, доколку се емитува на тие фрекфенции со одредена модулација.