Според мене скапи/квалитетни сонди нема да променат многу на евтин/неквалитетен мултиметар.
Се сложувам
. Не е некој ептен џабелеску од пазарче, ама па не е ни некој WOW, не знам колку скап.
не зборам дека иструментот не е добар инструментот е многу добар амасондите не се и тоа во продавницата тестирав повеќе модели на уни-т сите имаат лоши сонди
Кинеска направија... тоа е тоа.
Јас лично не би ти препорачал да трошиш премногу пари на сонди, може и сам да си направиш сонди од силиконски кабли
.
Еве баш одговор на прашањето на krema.
@GigaWatt
Ако не е проблем, може да ја видеме твојата направија на сонди?
Немам слики во моментов, но станува збор за ова шило и само додаваш на краевите кабли од силиконски кабел (не мора да се силиконски, доволно е да се од некоја мека пластика направени). Јас користев малку потенок силиконски кабел како за некој не многу моќен шпорет (најдов некој со изедена горна изолација... не знам што му правеле, изгледаше како куче или маче да го гризеле, но изолацијата на жилите беше супер) и му ги извадив жилите внатре
. Ги скратив до адекватните димензиии ги залемив за другиот крај
. Може да бидат и без врвче, но јас ги сакам како шилци, полесно пробиваат преку лемна точка и поточни се резултатите
.
Е сега, овие не можеш да ги користиш за мерење на струја, мерење на отпорници и нешто слично, така да, ќе си направиш исти такви со крокодил штипчиња за такви работи
.