Author Topic: Активен сабвуфер  (Read 7873 times)

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
Одг: Активен сабвуфер
« Reply #15 on 05.11.2010, Friday, 17:22:54 »
одлично изработено!Еве сакам и јас да си направам некое појачало и сабфувер,па сакам да ми предложите нешто,за домашен амбиент!Какво појачало(за почетник) колку вати се тоа,ако може и линкови да ставите!
Колку пари кошта целиов проект(се на се)??

Па зависи каков тип на излези имаш од уредот на кој планираш да го приклучиш subwoofer-от (дали се стерео или 5.1), колку пари планиаш да потрошиш (инаку, ако се спремаш за воков проект, дури и многу помал subwoofer да биде, пак испод 3000-4000 днеари нема шанси да биде, и тоа под услов дел од компонентите да ги имаш дома „на лагер“).

Инаку, ако си почетник, не е лошо да изработиш некој subwoofer со интегриран засилувач, дури да има THD од 10% на максимална зилезна моќност, тоа многу нема да се забележи на басовите ;).

Инаку мислам дека на форумов имаше една шема за активен филтер за subwoofer заедно со итегриран засилувач (некој TDA или LM беше), ама не можам сега да ја најдам. Мислам дека дури некој ја имаше изработено и имаше и ППК мислам ;).
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

• Топ Експерт
« Reply #16 on 05.11.2010, Friday, 18:09:17 (Edited 05.11.2010, Friday, 21:06:40) »
Колку пари мислиш да потрошиш?Тоа е прво прашање.Еве две нискобуџетски шеми.Едната е само со филтер и излез за вуферот и отприлика брз напојување ке те кошта од 700-1000 ден.
Ова втората варијанта 22 вати + аканала по 12-14 вати за сателити -до 1200 ден. Тоа е плочка комплет ,ама без кутија и напојување.Можеш да пробаш  и напојување од ПК :D
Ако сакаш појако,кажи - одиме понатаму!

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #17 on 05.11.2010, Friday, 21:07:32 »
Малку ја украдовме темата, ама ај нема везе, ваљда нема да ни се лути ShAdOw ;).
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

• Топ Експерт
« Reply #18 on 06.11.2010, Saturday, 00:17:01 »
ДА ,се извинувам, малку залетавме во лево.. :(

Jove

• Guest
« Reply #19 on 16.11.2010, Tuesday, 18:55:28 »
одлично изработено!Еве сакам и јас да си направам некое појачало и сабфувер,па сакам да ми предложите нешто,за домашен амбиент!Какво појачало(за почетник) колку вати се тоа,ако може и линкови да ставите!
Колку пари кошта целиов проект(се на се)??

Па зависи каков тип на излези имаш од уредот на кој планираш да го приклучиш subwoofer-от (дали се стерео или 5.1), колку пари планиаш да потрошиш (инаку, ако се спремаш за воков проект, дури и многу помал subwoofer да биде, пак испод 3000-4000 днеари нема шанси да биде, и тоа под услов дел од компонентите да ги имаш дома „на лагер“).

Инаку, ако си почетник, не е лошо да изработиш некој subwoofer со интегриран засилувач, дури да има THD од 10% на максимална зилезна моќност, тоа многу нема да се забележи на басовите ;).

Инаку мислам дека на форумов имаше една шема за активен филтер за subwoofer заедно со итегриран засилувач (некој TDA или LM беше), ама не можам сега да ја најдам. Мислам дека дури некој ја имаше изработено и имаше и ППК мислам ;).
4000 илјади ама ако немаш трафо а ако имаш мн поефтино негде 2500 максимум еве јас ке правам за кола појачало и планирам да потрошам, 2000 денари 1000 звучникот 500 кутијата и 500 појачалото

Offline Baze

• Стручњак
  • Ех да го оставеа Никола Тесла и понатаму да твори.
« Reply #20 on 16.11.2010, Tuesday, 21:25:55 »
Одлично изработено  :)

Offline barmen

• Нов член
  • *
« Reply #21 on 25.11.2010, Thursday, 02:34:51 »
Одлично сработено а ке може да ставиш димензии од ктијата  ;D
[/q

а има ли некаде , да се продаваат касетки и  лимови , за поголеми трафа , за да си намотам  трафо , имам жица од каде да купам .

Offline Bojan

• Топ Експерт
  • Turn it ON and keep it ON
« Reply #22 on 25.11.2010, Thursday, 03:35:21 »
неможе такви работи да се купат...барем јас колку што знам. можеш да отидеш до некој одпад да земеш трафо па да го премотуваш, а за лимови и касетки малце потешко да најдеш...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline ShAdOw

• Експерт
« Reply #23 on 25.11.2010, Thursday, 13:42:09 »
Одлично сработено а ке може да ставиш димензии од ктијата  ;D

а има ли некаде , да се продаваат касетки и  лимови , за поголеми трафа , за да си намотам  трафо , имам жица од каде да купам .
неможе такви работи да се купат...барем јас колку што знам. можеш да отидеш до некој одпад да земеш трафо па да го премотуваш, а за лимови и касетки малце потешко да најдеш...
Како неможе да се купат кога јас ги купив нови (касетката и лимовите) преку еден винклер од Свети Николе, а тој ги зима од еден човек од Штип. За мотање мораш да го носиш кај винклер (кај ќе намоташ ти преку 1000намотки на рака на примар ај за секундарот е изводливо али пак е замарање затоа се тие винклери)  ;).

Jove

• Guest
« Reply #24 on 25.11.2010, Thursday, 19:31:54 »
каква касетка зеде колку вати и што пари :o ???

Offline Cyberking

• Стручњак
« Reply #25 on 25.11.2010, Thursday, 19:50:54 »
Секоја чест другар имаш и од мене +реп ми се допага мн ...:)!

Offline ShAdOw

• Експерт
« Reply #26 on 25.11.2010, Thursday, 20:44:45 »
каква касетка зеде колку вати и што пари :o ???
Касетка ти е она пластичното што стои помеѓу лимовите и на него се мота жицата, а за цена лимовите ти се 150денари кило, а касетката ти е 100денари.

Offline VLATKO*

• Експерт
« Reply #27 on 25.11.2010, Thursday, 21:40:24 »
како си задоволен од звучников,каков бас дава сакам да земам и јас еден ваков,па да си прашам  :)

Offline barmen

• Нов член
  • *
« Reply #28 on 26.11.2010, Friday, 03:06:55 »
како си задоволен од звучников,каков бас дава сакам да земам и јас еден ваков,па да си прашам  :)
[/quo

од каде може да купам касетка и лимови , и дали ги има во повеќе димензии , за поголеми трафа

Offline ShAdOw

• Експерт
« Reply #29 on 26.11.2010, Friday, 19:28:54 »
од каде може да купам касетка и лимови , и дали ги има во повеќе димензии , за поголеми трафа
Од звучникот сум презадоволен, а басот кој го дава е феноменален така да нема да згрешиш ако земеш таков звучник, а лимовите и касетките на друго место незнам дека ги има, а јас ги земав кај мене во Свети Николе од еден винклер, а тој ги зима од еден човек од Штип и ги има во повеќе димензии (односно за која ватажа сакаш на пр. моите беа за 300ватно трафо)  ;).